Dutch Sustainable Fashion Week

Veel kledingstukken die Wehkamp retour ontvangt, kunnen niet opnieuw verkocht worden

ZWOLLE – Studenten Landstede MBO maken van retouren Wehkamp een nieuwe kledingcollectie tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Van een doos vol retouren een compleet nieuwe kledingcollectie maken? De Fashionstudenten van Landstede MBO bewijzen dat het kan.

Op zaterdag 12 oktober presenteren ze hun circulaire collectie tijdens het Klerenzooi Festival, het hoogtepunt van de Dutch Sustainable Fashion Week in Zwolle. De Fashion-studenten van Landstede MBO voeren het project uit in samenwerking met Wehkamp. “Veel kledingstukken die Wehkamp retour ontvangt, kan men niet opnieuw verkopen. De knoop van de jas zit bijvoorbeeld los of een trui is al een keer gewassen”, vertelt docent Jariska Westervaarder. “ Het gevolg? Een enorm overschot. Dit overschot vernietigen is slecht voor het milieu. Daarom willen we met onze studenten laten zien dat het anders kan.”

Nieuwe kledingcollectie

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week, die op dit moment in Zwolle plaatsvindt, gaan de studenten daarom aan de slag met de retouren van Wehkamp. Ze maken er een nieuwe kledingcollectie van. “Zo hebben ze een jeans en pantalon samengevoegd en een capuchon van een hoodie aan een blouse genaaid”, zegt Jariska. “Het project is leerzaam op alle fronten: de studenten zien hoe kledingstukken in elkaar zitten, denken out-of-the-box én gaan bewust om met materialen.”

Bewustwording

Sinds een paar jaar vormt duurzaamheid een belangrijk thema binnen de Fashion-opleidingen van Landstede MBO. En dat is niet voor niks. Jariska: “Fabrieken produceren te veel kleding. Met lessen en projecten willen we studenten ervan bewust maken dat ze daar zelf iets aan kunnen veranderen. Hoe ziet je kledingkast eruit? Is het mogelijk om kledingstukken te hergebruiken? En welke rol krijgt duurzaamheid later in je werk?”

Modeshow

De circulaire kledingcollectie van de Fashion-studenten wordt op zaterdag 12 oktober gepresenteerd. “We organiseren dan een modeshow tijdens het Klerenzooi Festival op de Nieuwe Markt in Zwolle”, aldus Jariska. “Misschien kunnen we na afloop de kleding zelfs verkopen. Zo krijgen de retouren écht een tweede leven!”

Dutch Sustainable Fashion Week

De Dutch Sustainable Fashion Week is het grootste duurzame mode-event van Nederland. Van 4 tot en met 13 oktober vindt het evenement plaats in verschillende steden, waaronder in Zwolle. Overheid, bedrijfsleven en onderwijs voeren samen projecten uit op het gebied van onder meer circular fashion en waste reduction. Tijdens het Klerenzooi Festival, aanstaande zaterdag, wordt het resultaat van de projecten getoond.