Foto-expositie ‘Adieu IJC’


Foto’s Marc-Jan Heilhof/ Peter de Kroon

ZWOLLE- In het Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle wordt een Foto-expostitie ‘Adieu IJC’ gehouden.
In 2016, enkele dagen voordat de sloop van de 60 jaar oude IJsselcentrale te Zwolle begon, fotografeerden leden van Fotoclub Zwolle in en rondom de leegstaande centrale. Het resultaat wordt getoond in een prachtige expositie die van dinsdag 28 juli tot en met zaterdag 8 augustus 2020 in het Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle te zien is.

De leden van Fotoclub Zwolle, de club die vorig jaar november het 125 jaar bestaat vierde, werken naast vrij werk regelmatig aan thema’s en ontwikkelen gezamenlijke activiteiten. Tijdens een bezoek aan de IJsselcentrale in 2016 is het nu getoonde werk ontstaan.

Centrale Harculo, zoals de door ingenieursbureau Gruyter uit Zwolle ontworpen elektriciteitscentrale officieel heet, werd in 1955 in gebruik genomen. Bijna 60 jaar deed de centrale dienst.
Voor veel inwoners van de regio Zwolle gold de centrale als een markant herkenningspunt. Initiatieven om het gebouw te behouden zijn gestrand. Velen waren getuige van de stapsgewijze afbraak die in 2018 werd afgerond.
Op 30 november 2018 werd het laatste deel van de centrale neergehaald. Het definitieve einde van een monument. Adieu IJC.
De openingstijden van Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle zijn dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Foto’s van de expositie zijn ook te zien op www.infomgt.nl, overige foto’s en activiteiten van Fotoclub Zwolle op www.fotoclubzwolle.nl.