Foto-expositie ‘Adieu IJC’

Foto: Margriet Hekkert

ZWOLLE – In 2016, enkele dagen voordat de sloop van de 60 jaar oude IJsselcentrale te Zwolle begon, fotografeerden leden van Fotoclub Zwolle in en rondom de leegstaande centrale.

Het resultaat toont men in een prachtige expositie die van dinsdag 28 juli t/m zaterdag 8 augustus 2020 in het Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle te zien is. 

Thema’s

De leden van Fotoclub Zwolle, de club die vorig jaar november het 125 jaar bestaat vierde, werken naast vrij werk regelmatig aan thema’s en ontwikkelen gezamenlijke activiteiten. Tijdens een bezoek aan de IJsselcentrale in 2016 is het nu getoonde werk ontstaan. De beelden zijn zeer divers. Daar waar de een de nadruk legt op de enorme raampartijen, brengt de ander details, zoals bijvoorbeeld een metertje in beeld. Of de architectuur van het gebouw, of het verval en de vergankelijkheid.

60 jaar

Centrale Harculo, zoals de door ingenieursbureau Gruyter uit Zwolle ontworpen elektriciteitscentrale officieel heet, is in 1955 in gebruik genomen. Bijna 60 jaar deed de centrale dienst. Aanvankelijk bezat de centrale twee turbines en twee schoorstenen. In de jaren ‘60 breidde men dit aantal uit tot vijf. De laatste jaren stonden er nog maar twee.

Voor veel inwoners van de regio Zwolle gold de centrale als een markant herkenningspunt. Initiatieven om het gebouw te behouden zijn gestrand. Velen waren getuige van de stapsgewijze afbraak die in 2018 werd afgerond.

Einde

Op 30 november 2018 werd het laatste deel van de centrale neergehaald. Het definitieve einde van een monument. Adieu IJC.

De openingstijden van Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Foto’s van de expositie zijn ook te zien op www.infomgt.nl, overige foto’s en activiteiten van Fotoclub Zwolle op www.fotoclubzwolle.nl.