Fundatie toont werken op Cibap

Van 8 oktober t/m 24 januari zijn op het Cibap werken te zien van Gert Jan Kocken en Jan Banning

ZWOLLE – Het Cibap is een van de locaties van FUNDATIEfusions. Onder deze noemer organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken.

Van 8 oktober t/m 24 januari zijn op het Cibap werken te zien van Gert Jan Kocken en Jan Banning. Studenten van het Cibap laten zich inspireren door het werk van deze kunstenaars tijdens educatieve activiteiten die zijn gekoppeld aan de expositie. 

Gert Jan Kocken

De kunstwerken van Gert Jan Kocken gaan over Nederland rond 1800, de periode waarin men de basis legde van ons Koninkrijk der Nederlanden. Hoofdrolspelers zijn patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol, stadhouder Willem V, beeldhouwer Giuseppe Ceracchi en Napoleon Bonaparte. Gert Jan Kocken onderzoekt in zijn kunst de herinnering van keerpunten in de wereldgeschiedenis. Op het moment dat wij belangrijke gebeurtenissen opnemen in ons geheugen, lopen feiten, meningen en indrukken door elkaar heen. Dit proces wordt nog eens beïnvloed door wat we binnenkrijgen via nieuws en social media. Kocken laat de complexiteit hiervan zien en combineert historische beelden en teksten in een nieuwe samenstelling. 

Jan Banning

Op een heel andere manier documenteert fotograaf Jan Banning ook de geschiedenis. In zijn foto’s zijn uithoeken van de wereld te zien waar de nog levende restanten te zien zijn van de Koude Oorlog. Met een uitzonderlijk gevoel voor compositie en licht, heeft Banning personen geportretteerd die nog steeds toegewijd zijn aan de ideologie van het communisme. 

Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle leidt op voor en met de Creatieve Industrie. Van mediavormgever tot creatief vakman en van filmmaker/fotograaf tot ruimtelijk vormgever en decoratie- en restauratieschilder.