GroenLinks stelt vragen over controle coronamaatregelen in distributiecentra

Medewerkers van een distributiecentrum in de voedselsector lopen een verhoogd risico om besmet te raken met het Coronavirus
ZWOLLE – GroenLinks Zwolle is geschrokken van de berichtgeving (Dagblad Trouw, 2 mei) over onveilige werksituaties in distributiecentra.

Raadslid Lennart Hartman heeft signalen gekregen dat er ook in Zwolle problemen zijn. Hij wil graag van het college weten of en hoe de gemeente hierop controleert.
 
In Trouw was te lezen hoe medewerkers van een distributiecentrum in de voedselsector een verhoogd risico lopen om besmet te raken met het Coronavirus. Ook het CNV heeft hiervoor gewaarschuwd en roept gemeentes op om de coronamaatregelen te handhaven bij distributiecentra van bedrijven in vitale sectoren.
 
Ook in Zwolle

Lennart Hartman: “Dit is heel zorgelijk. Inmiddels bereiken mij signalen dat dit probleem ook in Zwolle speelt. Daarnaast wordt in het artikel aangegeven dat er onvoldoende controle is op coronagerelateerde maatregelen.”
 
De dienst die op veilige werkplekken moet controleren, Inspectie SZW, controleert namelijk niet of werkplekken aan de coronamaatregelen voldoen. Men controleert alleen telefonisch op de arborichtlijnen. Dit betekent dat er geen enkele overheidsinstantie is, die de veiligheid van deze werkplekken controleert. Hartman: “Wat GroenLinks betreft is dit onacceptabel. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek en juist in de vitale sectoren zou hier nog meer aandacht voor moeten zijn.
 
Oproep

GroenLinks roept daarom het college op in gesprek te gaan met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid om ook op coronamaatregelen te controleren. Wanneer de Inspectie SZW dit niet of niet voldoende kan waarborgen vraagt GroenLinks het college om door middel van gemeentelijke handhaving zelf de veiligheid van deze medewerkers te waarborgen.