GroenLinks wil samenleving betrekken bij coalitieakkoord


GroenLinks Overijssel stelt voor zo veel mogelijk partijen mee te laten denken met het coalitieakkoord van de provincie Overijssel.

ZWOLLE – GroenLinks Overijssel stelt voor zo veel mogelijk partijen mee te laten denken met het coalitieakkoord van de provincie Overijssel. Het gaat om inwoners, maatschappelijke partners, bedrijfsleven, onderwijs, waterschappen, gemeenten en alle Statenfracties. GroenLinks fractievoorzitter Manouska Molema diende daarvoor woensdag 15 mei een voorstel in tijdens de Statenvergadering.

Vernieuwen formatieproces

Wat GroenLinks betreft is het tijd dat de Overijssel het formatieproces moderniseert en vernieuwt. Meer invloed voor inwoners, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en de waterschappen. Daarnaast vindt GroenLinks dat alle politieke partijen in Provinciale Staten de mogelijkheid moeten krijgen om hun inbreng mee te geven. Helemaal nu in deze coalitie een fors deel van de standpunten van inwoners niet vertegenwoordigd is.

Molema: ‘Inwoners en partners van de provincie mee laten denken over besluiten heeft enorm veel meerwaarde. Zij weten wat de grootste opgaven zijn, en wat mogelijke oplossingen zijn.’

Maatschappelijk akkoord

Diverse gemeenten hebben al laten zien dat dit ook mogelijk is voor een coalitieakkoord, door te werken met raadsakkoorden of maatschappelijke akkoorden. Ook de provincie Utrecht werkt op dit moment aan een interactief formatieproces waarbij men de samenleving uitnodigt om hun inbreng vooraf te leveren. Belangrijk daarbij is dat de partijen effecten van deze inbreng transparant terugkoppelen aan alle mensen die inbreng hebben geleverd in dat proces.

Het is steeds gangbaarder dat betrokken partijen vooraf kunnen meedenken over besluiten van de overheid. Het coalitieakkoord is een belangrijk richtinggevend document voor Overijssel. Essentieel dus om het coalitieakkoord zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de samenleving. GroenLinks stelt voor de formateur de opdracht te geven het formatieproces interactief in te richten zodat inwoners, maatschappelijke partners, waterschappen, gemeenten en alle Statenfracties hun inbreng, suggesties en perspectieven kunnen delen.