Hackaton expeditie

Bij een Hackathon gaan teams aan de slag met een creatief proces binnen een bepaald tijdsbestek

ZWOLLE – Binnenkort is er de Hackathon van Expeditie regio Zwolle, een evenement waar het ontwikkelen van initiatieven binnen 28 uur centraal staat. Het doel van de Hackathon is oplossingen zoeken om regio Zwolle weer een aantrekkelijke regio te maken voor jongeren om te wonen en werken.

Betaalbaar wonen, een bruisend uitgaansleven en een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, dat is waar de jongeren uit regio Zwolle behoefte aan hebben. Dit blijkt uit dialoogsessies met ruim 250 jongeren uit de 21 gemeenten van regio Zwolle. De grootste dialoogsessie werd gehouden op 13 mei tijdens het Toekomstmakers Event in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Deze Hackathon is op vrijdag 27 en zaterdag 28 september.

Deelnemers

Op de website van Expeditie regio Zwolle presenteerden de initiatiefnemers hun plannen voor de regio en naar welke expertisen zij op zoek zijn voor hun team. Deelnemers hebben zich op basis van deze informatie en hulpvraag aangemeld en zullen een belangrijke rol spelen tijdens de Hackathon; met kennis en ervaring over hun vakgebied kunnen ze ideeën afwijzen of valideren.

Programma

Op vrijdagmiddag verzamelen de vijftien initiatiefnemers en ruim 50 deelnemers in het X-gebouw van Hogeschool Windesheim. De deelnemers kiezen op dat moment een initiatief wat zij verder willen ontwikkelen en leggen de basis om zaterdag een vliegende start te maken. Op zaterdag ontbijten de deelnemers gezamenlijk om vervolgens snel aan de slag te gaan. De tijdsdruk is namelijk hoog, om 19.00 uur vindt de Demo-borrel plaats waar zij hun ideeën moeten pitchen voor het publiek. De jury, bestaande uit Marc Huitink, Luc Lenferink, Luciën Perizonius, Paula Buit en Martijn Dadema beoordelen de initiatieven. De teams maken kans op prijzen die verdere ontwikkeling van het initiatief stimuleren.

Hackathon

Het begrip Hackathon is afgeleid van het woord ‘Hacken’. In dit geval betekent het een ‘probleem hacken’ oftewel een nieuwe oplossingen bedenken voor bestaande problemen. Bij een Hackathon gaan teams aan de slag met een creatief proces binnen een bepaald tijdsbestek. Aan het eind van de Hackathon pitcht elk team hun ideeën en bepaalt een jury een winnaar.

Expeditie regio Zwolle

Het gaat goed met onze regio Zwolle. Er is sprake van economische groei, de arbeidsmarkt trekt aan en onze export groeit. Toch is er iets geks aan de hand. Steeds meer jongeren kiezen voor andere steden om te studeren en te wonen. Daarnaast hebben we grote uitdagingen op het gebied van

omscholing, innovatie en een sterke culturele leefomgeving. We staan dus samen voor een aantal lastige vragen. Hoe zorgen we ervoor dat onze regio interessant blijft voor jongeren die hier opgroeien? En hoe zorgen we ervoor dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen, terwijl ze in de regio blijven? En hoe blijft de regio een thuis voor zijn inwoners?

Daarom is Expeditie Regio Zwolle op poten gezet. Een platform om samen een economisch sterke en sociaal krachtige regio op te stellen, die volledig met elkaar in verbinding staat.