Hoogbegaafd, wat een geluk?!

Is een hoogbegaafde een nerd?

ZWOLLE – Is hoogbegaafd zijn een geluk of juist niet? Bestaat er eigenlijk een link tussen hoogbegaafdheid en (on)gelukkig zijn?

Over deze vragen gaat het Zwolse HB-café van 22 november. Spreker van de avond is Agnes Schilder; psycholoog, docent, coach, trainer met onder meer aandacht voor hoogbegaafde volwassenen.

Na een interactieve presentatie over enkele bevindingen uit de positieve psychologie gaat het over de vraag hoe men als volwassene deze inzichten kan benutten en de hoogbegaafdheid positief kan inzetten: privé, in studie of werk. Er is ruimte voor vragen en onderlinge gesprekken naar aanleiding van de presentatie en de gegeven voorbeelden.

Een hoogbegaafde volwassene lijkt vaak de ideale werknemer / student: snelle denker, kritisch, legt de lat hoog, nieuwsgierig en gedreven, heeft een brede belangstelling. Maar die eigenschappen kunnen ook voor irritaties zorgen; mensen ervaren je als té kritisch, bij de hand, lastig of zelfs als bedreiging. Dan kan er sprake zijn van wederzijds onbegrip.

Positieve psychologie

De laatste twintig jaar is veel onderzoek gedaan naar (werk)geluk, groei, motivatie en wat mensen laat floreren. Kortom: positieve psychologie. Daarbij wordt de wereld zeker niet door een roze bril bekeken. Problemen krijgen aandacht, maar uitgangspunt is kijken naar dat wat mensen gelukkig maakt, wat bijdraagt aan welbevingen en gezondheid.

Agnes Schilder is (toegepast) psycholoog, docent, coach en trainer. Ze is onder de indruk van wat de positieve psychologie kan betekenen voor mensen en organisaties en vertelt daar graag over. Voor meer informatie: zie www.acttoo.nl (en in de loop van het najaar ook www.bovenhetmaaiveldcoachng.nl).

HB-café

In een HB-Café komen mensen informele bij elkaar om hun kennis / inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten en daar met andere belangstellenden over te praten.

Aanmelden kan via https://ihbv.nl/evenementen/