Industriële robotica vraagt samenwerking

Dag van Industriële Robotica in Zwolle


Tijdens de Dag van de Robotica, bleek samenwerking het toverwoord. Deze dag werd gehouden door Landstede MBO, Deltion College, Hogeschool Windesheim en het Fieldlab Industrial Robotic. ig waren vele studenten, ondernemers en onderwijsinstellingen.

De dag stond volledig in het teken van een leven lang leren en Industriële Robotica. Reden voor het evenement is de oplevering van het nieuw ontwikkelde mbo-keuzevak Industriële Robotica. Het gaat om het eerste en enige lesmateriaal in Nederland op dit vakgebied. Het materiaal is officieel goedgekeurd.

Dag van de Robotica

In de ochtend maakten mbo-studenten van Landstede MBO en Deltion kennis met diverse industriële robots en cobots. Zij deden dit in kleine groepen. Docenten en leveranciers waren aanwezig om uitleg te geven over de nieuwste technologische ontwikkelingen. De studenten waren zichtbaar enthousiast! Het middagprogramma was gericht op bedrijven en onderwijsinstellingen. Die kregen eerst een toelichting op het RIF project. Dit is het Regionaal Investeringsfonds MBO. Vervolgens werden er diverse ervaringsverhalen gedeeld, onder meer van VDL Nedcar. Verder konden zij enkele kennissessies volgen op het gebied van industriële robotica. Als afsluiting gaf Ruud Veltenaar de bezoekers een inspirerende toekomstvisie mee.

Primeur mbo-keuzedeel Industriële Robotica 

De eerste studenten en leraren die de mbo-keuzemodule hebben gevolgd deelden tijdens de dag hun ervaringen met de aanwezigen. Bovendien werden de studenten nog in het zonnetje gezet en kregen als attentie een bewijs van deelname mee.

Doorlopende leerlijn Industriële Robotica

Het ontwikkelde mbo-keuzedeel maakt deel uit van een doorlopende leerlijn. Ze leidt op tot het niveau van het certificaat Robotic Coördinator. Binnen een regionale samenwerking ontwikkelen de verschillende scholen nieuw lesmateriaal voor het vmbo, mbo en hbo. Dit doen zij samen met bedrijven. Uitgerekend op de Dag van de Robotica vond ook de inspectie (NVAO) van de nieuwe 2-jarige Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica plaats. Dit resulteerde in een voorlopig positief advies. Het lespakket voor vmbo’ers (VMBOTS) werd eind vorig jaar opgeleverd en in het Fieldlab Industrial Robotics gelanceerd.

Kijk voor meer informatie op
https://www.hollandrobotics.com/agenda/dag-van-de-robotica/