Jenapleinschool wint Peter Petersen prijs

De Jenapleinschool uit Zwolle heeft de prestigieuze Peter Petersen prijs in de wacht gesleept

ZWOLLE – Tijdens de jaarlijkse Jenaplan conferentie heeft de Jenapleinschool uit Zwolle de prestigieuze Peter Petersen prijs in de wacht gesleept. Men hield deze conferentie in Nunspeet op donderdagavond 7 november. De prijs reikt men jaarlijks uit aan een school die iets innovatiefs bedenkt en uitvoert op het gebied van Jenaplan onderwijs.

Kwaliteitsmeting

Zwolle won de prijs met het ontwikkelen van een super krachtig middel. Het is een Jenaplan kwaliteitsmeting instrument. Niemand minder dan hun eigen Jenaplan coördinator Merel Beunk ontwierp het. Zij maakte een instrument dat door alle Jenaplanscholen gebruikt kan worden. Men kan er mee bepalen hoe de kwaliteit is op alle kenmerken van Jenaplan onderwijs.

De jury was heel enthousiast. Niet alleen vanwege het feit dat scholen hiermee hun eigen kwaliteit kunnen meten, maar ook omdat het instrument ontwikkeld is in samenwerking met partners uit de eigen regio. Dit zijn Hans Vos directeur van de Lispeltuut uit Lelystad en de collega’s en leerlingen van de JenaXL uit Zwolle. Die laatsten maken een versie van het instrument die geschikt is om in te vullen door leerlingen zelf. Op die manier kan de school ook het perspectief van de leerlingen meenemen in de beoordeling van hun kwaliteit.

Beter zicht

Scholen die gebruik gaan maken van dit instrument hebben zicht op hun eigen ontwikkeling, kunnen hun plannen nog beter vormgeven en niet onbelangrijk; nemen de regie in handen als het gaat om het bepalen en duiden van hun kwaliteit; iets dat de inspectie steeds meer van scholen verwacht.


De eerste scholen die gehoord hebben van dit instrument hebben al geïnformeerd hoe ze het kunnen inzetten om nog meer en beter Jenaplan onderwijs te geven.Het komende jaar mag de Zwolse school de Peter Petersen prijs op de school houden en zij zullen hem met trots presenteren in de vitrine in de hal van school.