Jeroen Krabbé: Gedroomde paradijzen

Jeroen Krabbé schilderde in Tahiti, Hiva Oa en Martinique

ZWOLLE – Vanaf volgende maand toont Museum de Fundatie in Zwolle de nieuwe serie Gedroomde paradijzen van Jeroen Krabbé. Inspiratiebron voor deze schilderijen vormen Krabbé’s reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij bezocht de tropische eilanden in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie Krabbé zoekt Gauguin.

Landschappen

Het resultaat is een reeks van 12 landschappen die barsten van kleur en emotie. In 1891 emigreerde Paul Gauguin naar Tahiti. Hij verliet Parijs op zoek naar bronnen voor nieuwe wegen in de kunst, ver weg, in tropische paradijzen. Hij keerde de beschaving van het geïndustrialiseerde Europa de rug toe. Hij wilde de essentie van de mens vinden in een wereld waarin de breuk met de natuur nog niet voltrokken was.

Na de emancipatie van de beeldende kunst leek de kunst een eindpunt bereikt te hebben. Dit was ten tijde van de romantiek en de fundamentele beleving van de l’art pour l’art-gedachte in het impressionisme. Monet kon het moment meesterlijk weergeven. Dit was enerzijds een bevrijding van de loden last van betekenis, maar anderzijds ook een doodlopende weg. Hij kon een lichtstraal vasthouden van in een paar trefzekere verfstreken

Herdefiniëren

Grote talenten na de gigant Monet zoeken andere richtingen in de kunst. Ze herdefiniëren de maatschappelijke betekenis buiten het domein van verf en doek. Dat deed Vincent van Gogh, met zijn sociaal engagement en zijn expressiviteit en dat deed Paul Gauguin ook, door af te reizen naar die plekken waar het leven nog puur was. Het paradijs… en daar maakte hij zijn schilderijen, die onze blik op de kunst blijvend hebben beïnvloed. Gedroomde paradijzen, want ze waren als een nieuwe weg uit de geïndustrialiseerde wereld.

Jeroen Krabbé reisde in 2018 voor AvroTros’ Krabbé zoekt Gauguin naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Eerder maakte hij documentaires over Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Wat bij Gauguin gebeurde is dat Krabbé zich door zijn onderwerp heeft laten inspireren en twaalf schilderijen maakte die vanaf 14 september 2019 in Museum de Fundatie getoond worden. Zinderende landschappen, zeegezichten, die soms vederlicht zijn en vaak ook diep, zwaar en zuigend, alsof de oceaan tot aan de rand gevuld is met monsters. Sublieme schilderijen waarin schoonheid en gevaar dicht naast elkaar lijken te liggen.

Overzichtstentoonstelling

Jeroen Krabbé manifesteerde zich bij de Fundatie in 2008 in zijn grote overzichtstentoonstelling als de schilder van het paradijs. Paradijzen met een kritische noot, want mensen ontbraken daarin, wat ze zeker niet minder lieflijk maken. De kunstenaar toonde in de jaren die volgden zijn indrukwekkende serie over het leven van en de moord op zijn grootvader Abraham Reiss.

Vervolgens liet hij zijn vroege herinneringen zien waarin hij welhaast surrealistisch de kinderfantasie verbeeldde. Holocaust en jeugd, dicht naast elkaar. In de zomer van 2017 was het landschap rond Dalfsen zijn onderwerp in schilderijen die de schilder op de rand van de abstractie brachten.

Nu in Zwolle

Nu hangen in Zwolle de Gedroomde paradijzen van Jeroen Krabbé waarbij hij uit dezelfde bron putte als Paul Gauguin. Drie series van Jeroen Krabbé die eerder te zien waren in de Fundatie worden speciaal ter gelegenheid van Jeroen Krabbé’s 75ste verjaardag (5 december a.s.) geëxposeerd in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe: De ondergang van Abraham Reiss (2010), Dum Vivimus Vivamus (2013) en Het late licht (2017).

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek bij Uitgeverij Waanders & de Kunst met daarin een gesprek tussen Jeroen Krabbé en Ralph Keuning en een bijdrage van regisseur Richard den Dulk.

Tentoonstelling: Jeroen Krabbé – Gedroomde paradijzen

Periode: 14 september 2019 t/m 5 januari 2020 Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe Open: di. t/m zo. 11.00-17.00 u Informatie: www.museumdefundatie.nl / info@museumdefundatie.nl / 0572-388188