Klarinetdag in Stadkamer

Klarinjo! werkt projectmatig en deze klarinetdag is het eerste project

ZWOLLE – Het nieuwe klarinetensemble Klarinjo! houdt een klarinetdag met een breed en divers programma. Binnenkort zit de Stadkamer (locatie Centrum) vol met klarinetten.

Men gaat samen met twee bevriende klarinetgroepen uit Groningen en Amersfoort musiceren. Er is een presentatie van en over oude klarinetten en er is een lezing over het (bedreigde) klarinethout. Dit alles sluit Klarinjo af met een concert door de 3 ensembles. De hele dag is vrij toegankelijk voor publiek.

Het klarinetensemble Klarinjo! is in april opgericht door klarinettist en docent Karin Vrieling. Het ensemble bestaat uit circa 20 spelers in de leeftijd van 10 tot 70+, zowel beginners als gevorderden. Klarinjo! werkt projectmatig en deze klarinetdag met twee bevriende klarinetgroepen uit Amersfoort en Groningen is het eerste project.

Klarinethout: vroeger en nu

Klarinettist Martin van Zanten vertelt over de vroege geschiedenis van de klarinet; een periode waarin totaal ander hout werd gebruikt dan tegenwoordig, namelijk: buxushout! Hij neemt enkele historische klarinetten mee.

Bioloog en klarinettist Henk Jansen geeft een lezing over het (bedreigde) klarinethout van de mpingoboom. De voorraad van dit tropische hardhout is sterk aan het slinken is. Is er nog toekomst voor de klarinet?

Afsluitend concert

Om 15.30 uur wordt de klarinetdag afgesloten met een concert van de 3 ensembles.

Klarinettist Arjan Eek laat tijdens het slotconcert horen hoe een klarinet van buxushout klinkt. Met begeleiding van Klarinjo! speelt hij deel uit een Klarinetconcert van Karl Stamitz. Verder staat er klezmermuziek en muziek van Douwe Eisenga op het programma.

De repetities tijdens de klarinetdag zijn vrij toegankelijk. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er tevens de mogelijkheid voor kinderen of volwassenen om de klarinet te proberen onder begeleiding van Alette van de Belt of Karin Vrieling van de Zwolse Klarinjo! klarinetschool.

Programma:

11.15 uur presentatie over historische klarinetten door Martin van Zanten

13.30 uur lezing over hout door bioloog/klarinettist Henk Jansen

15.30-16.45 uur concert door de 3 klarinetensembles

olv Kees Vos en Karin Vrieling

mmv Arjan Eek op buxusklarinet

Meer informatie: Email: klarinjo@ziggo.nl Karin Vrieling: 06 47 699 840. Of volg hen op facebook: facebook.com/Klarinjo-Klarinet-ensemble-Zwolle