Komt er een superhittegolf? Komende dagen wordt het weer heel warm

De hoge temperaturen houden, zeker landinwaarts, tot ver in de nieuwe week aan

ZWOLLE – WeerOnline voorspelt dat dat kans op een superhittegolf groot is. Gisteren begonnen de temperaturen flink op te lopen tot rond de dertig graden. De komende dagen wordt het alleen maar warmer.

De hoge temperaturen houden, zeker landinwaarts, tot ver in de nieuwe week aan. De kans dat deze hittegolf uitgroeit tot een superhittegolf is redelijk groot. WeerOnline schat de kans hierop op 75 procent.

Steeds vaker

Een superhittegolf komt de laatste jaren steeds vaker voor, maar wat is nu een superhittegolf. In 2018 heeft WeerOnline deze term in het leven geroepen om extreme hittegolven beter te kunnen onderscheiden. Voor een superhittegolf is een serie van minstens vijf aaneengesloten tropische dagen (maxima van 30 graden of meer) met op drie dagen zelfs maxima van 35 graden of meer nodig. Mocht het tot een superhittegolf komen, dan is het voor het derde achtereenvolgende jaar.

Regionaal

Vorig jaar tijdens de historische hittegolf met het absolute temperatuurrecord van boven de veertig graden werd op zes KNMI meetpunten een regionale superhittegolf genoteerd. In Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel was het tenminste vijf dagen op rij 30 graden en meer en daarvan drie dagen van 35 graden en meer.

Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen.