Kunstenaars gezocht voor Wilde Deerne

Vanwege een diepere betekenis vormen wolvenkinderen een bron van inspiratie voor kunstenaars

ZWOLLE – De kunstenaar(s) die zich geroepen voelen kunnen een permanent kunstwerk ontwikkelen en realiseren in de openbare ruimte. Dit komt aan de voet van de  Peperbus ter nagedachtenis aan De Wilde Deerne van Zwolle.

Het kunstwerk zal op 18 december 2019, de geboortedag van Anna Maria Jennaert, op feestelijke wijze samen met de inwoners van Zwolle onthuld worden. Beeldend kunstenaar(s) van 18 jaar en ouder kunnen tot maandag 30 september 2019 een plan indienen voor de ontwikkeling en realisatie van het kunstwerk. Zij moeten wel woonachtig, werkzaam of studerend in Zwolle zijn.

Een onafhankelijke commissie beoordeelt deze plannen. Men maakt een selectie op basis van de opgestelde voorwaarden en criteria. Maximaal 6 kunstenaars mogen vervolgens hun plan toe lichten middels een pitch. Op 11 oktober maakt de organisatie bekend welke kunstenaar(s) zijn/ haar kunstwerk daadwerkelijk mogen realiseren.

De Wilde Deerne

Het is een waargebeurd verhaal van een verwilderd meisje dat 300 jaar geleden in de bossen rondom Zwolle was gevonden. Ze kon niet praten en at alleen voedsel dat ze in de natuur kon vinden. Men noemde haar: De Wilde Deerne. Wie was deze ‘Deerne van Zwolle’? Waar kwam ze vandaan en hoe wist ze ruim 17 jaar lang alleen te overleven?

Een historisch verhaal met lessen voor de toekomst

Vanwege de diepere betekenis vormen wolvenkinderen een bron van inspiratie voor kunstenaars, zie bijvoorbeeld de film L’Enfant sauvage van François Truffaut of de tweejaarlijkse Kaspar-Hauser Festspiele in Ansbach. Het verhaal van Anna Maria heeft Wim Coster geïnspireerd tot het onderzoek en het schrijver van het boek “Het Wolfsmeisje’ en onze Zwolse Stadsproductie tot het Muziektheaterspektakel De Wilde Deerne, dat in 2018 in gezamenlijkheid met inwoners uit de stad is uitgevoerd. Daarom is in de beslisnota voorgesteld om Anna Maria Jennaert en de diepere betekenis van haar levensverhaal blijvend te herinneren en te markeren door de oprichting van een kunstwerk als herinnering aan Anna Maria en het bijdragen aan noaberschap/gemeenschapszin in Zwolle.

Meer informatie over de voorwaarden, criteria, budget, planning en meer is te lezen op: www.dezwolsestadsproductie.nl