Langzaam versoepelen coronamaatregelen voor verpleeghuizen, reizen, scholen en campings

Verpleeghuis Zandhove

ZWOLLE – Goed nieuws: een aantal coronamaatregelen versoepelen. Vanaf maandag 15 juni versoepelen een aantal maatregelen.

Zo mogen bewoners van verpleeghuizen meer dan één vaste bewoner ontvangen, is reizen binnen Europa in verschillende landen weer mogelijk. Ook starten universiteiten, hbo’s en mbo’s beperkt hun activiteiten. Daarnaast openen voorzieningen op campings en vakantieparken.

Overzicht versoepelde coronamaatregelen

Verpleeghuizen

 • Meer bezoek voor bewoners verpleeghuizen. Met ingang van maandag mogen verpleeghuizen, die virusvrij zijn, meer dan één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Dat is een maand eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Verpleeghuizen werden in maart gesloten voor bezoek uit vrees voor besmetting met het coronavirus. Medio mei kon er voor het eerst weer één persoon per bewoner komen op 26 speciaal uitverkoren locaties.
 • De verpleeghuizen drongen zelf op snellere versoepeling aan. Zeker voor mensen die hun dood zien naderen is het ondraaglijk om het zo lang zonder hun geliefden te stellen, waarschuwden ze.
 • Omdat ieder verpleeghuis anders is, alleen al qua inrichting, is telkens maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico ‘s.

Reizen binnen Europa

 • Reizen binnen een flink deel van Europa is sinds maandag weer toegestaan. Het negatieve reisadvies is voor zestien Europese landen opgeheven.
 • Vakantiereizen naar België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland is weer mogelijk. Dat geldt ook voor het Caribische deel van het koninkrijk
 • De verwachting is dat in de komende drie weken het reizen naar de meeste andere landen in de EU en Schengenzone weer mogelijk wordt.
 • Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt misschien toch nog mogelijk deze zomer. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  “De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen”, aldus het ministerie. Vakantie buiten Europa wordt momenteel afgeraden. Alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland waren sinds medio maart mogelijk.
 • Vakantiereizen naar Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken blijven naar verwachting deze hele zomer afgeraden. Vakantiegangers die naar een land gaan waarvoor een negatief reisadvies geldt, zijn bijvoorbeeld niet verzekerd.
 • Reizigers moeten zich in het buitenland ook houden aan de daar geldende corona-afspraken, benadrukt het kabinet. Nederland gaat geen vakantiegangers repatriëren als zij onverhoopt in problemen komen door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in hun vakantieland.

Mbo’s, hbo’s en universiteiten

 • Mbo’s, hbo’s en universiteiten hervatten hun activiteiten, ook al is het nog maar beperkt. Ze geven weer praktijklessen en nemen sommige toetsen en tentamens weer fysiek af. Kwetsbare studenten krijgen weer persoonlijke begeleiding. Colleges zijn tot aan de zomervakantie nog steeds online.
 • De colleges en de lessen moeten tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 beginnen. Dat moet voorkomen dat studenten tijdens de spits gebruikmaken van het openbaar vervoer.
 • Basisscholen gingen op 11 mei gedeeltelijk weer open. Sinds afgelopen maandag zitten alle basisscholieren weer samen in de klas. Middelbare scholen zijn op 2 juni weer gedeeltelijk begonnen.

Voorzieningen campings, vakantie- en pretparken

 • Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open. Dat geldt ook voor toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden en voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

De basisregels blijven anderhalve meter afstand houden, regelmatig je handen wassen, blijf thuis bij verkoudheid, hoest en nies in je elleboog en schud geen handen.