Nieuw testbeleid corona

Door veel mensen te testen, kan de GGD zien of het coronavirus zich verspreidt

ZWOLLE – Aan de Boerendanserdijk 41b in Zwolle is het sinds 1 juni mogelijk dat iedereen met (milde) klachten zich kan laten testen op het corona-virus.

Dit is bepaald door de landelijke overheid. Met de test kan men – als hij of zij klachten heeft – zien of ie besmet is met het coronavirus. GGD IJsselland richt hiervoor vier testlocaties in de regio IJsselland in. Door veel mensen te testen, kan de GGD zien of het coronavirus zich verspreidt en direct bron- en contactonderzoek doen bij een positieve test. Op deze manier kunnen ze het virus bestrijden. Er is nog geen test beschikbaar om te zien of je al besmet en ziek bent geweest.

Testtent

Sinds 1 april test GGD IJsselland al mensen uit bepaalde (beroeps)groepen in een speciale – tijdelijke – testtent. Deze staat tot 1 juni op het parkeerterrein van de hoofdlocatie van GGD IJsselland in Zwolle. Vanaf eind februari hebben ze mensen ook thuis getest. Nu zij vanaf begin juni iedereen met klachten snel gaan testen, hebben ze nieuwe testlocaties nodig. Ze hebben hiervoor vier locaties gevonden die verspreid zijn over de regio: in Zwolle is dat aan de Boerendanserdijk 41b.

NB: de testlocatie op de hoofdlocatie van GGD IJsselland in Zwolle wordt vanaf 1 juni niet meer ingezet voor testen. Vanaf 1 juni kan men voor een coronatest terecht op een van de vier locaties. Let op: je moet je wel vooraf aanmelden voor een test. 

Update maandag 1 juni, 8.00 uur: Je kunt je voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 – 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Update van 15.00 uur: Het ministerie van VWS bericht dat je je vanaf maandag 1 juni kunt aanmelden voor een test. Het telefoonnummer, 0800-1202, is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Na een test krijgt men binnen 48 uur een telefoontje met de uitslag, of deze nu positief of negatief is; bij een positieve test – bij een besmetting dus – hoort men dit van de GGD. In dat geval doen zij bron – en contactonderzoek.

Flexibele organisatie

GGD IJsselland tuigt een flexibele organisatie op die kan op- en afschalen voor testen en bron- en contactonderzoek wanneer nodig.

Op www.ggdijsselland.nl vind iedereen vacatures voor deze organisatie. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland: “Landelijke maatregelen worden versoepeld en dat betekent meer bewegingsruimte en vrijheid voor inwoners. Heel fijn, maar dit kan alleen als iedereen zich houdt aan de leefregels en hygiëne maatregelen. Daarnaast zal de GGD op uitgebreide schaal testen en bron-en contactonderzoek doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Hier zet de GGD natuurlijk graag voor in en ze vertrouwen er op dat inwoners ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ben ongelooflijk trots op de medewerkers van GGD IJsselland en de manier waarop we ons werk met elkaar hebben gedaan de afgelopen maanden. Het is een kwestie van steeds bijsturen en dat kunnen we.”