Oefening Zebra Sword ook in regio Zwolle

Het kan zijn dat militairen ook rondom Zwolle te zien zijn

ZWOLLE – Militairen van vier landmacht-brigades bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties.

Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Deze oefening zou eerst in Duitsland plaatsvinden, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst. Het kan zijn dat militairen ook rondom Zwolle te zien zijn.

Kleine verbanden

Om dezelfde reden oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om het risico op COVID-besmetting te verkleinen vermijden de eenheden hierbij wel zoveel mogelijk contact met omwonenden. De landmacht oefent onder meer op ’t Harde, maar ook in de omgeving van Hoogeveen. Defensie vraagt mensen om afstand te houden en oefenende eenheden niet op te zoeken. De landmacht verwacht verder weinig overlast te veroorzaken. Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten.

Covid-19

Tijdens de oefening houden de militairen zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom beperken militaire eenheden onderling ook interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Tijdens de oefening is geneeskundige ondersteuning aanwezig. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan plaatst de landmacht hen in isolatie en worden zij getest.