Ondernemer: Doe mee met onderzoek mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland

De eretitel is gebaseerd op een tweejaarlijks onderzoek

ZWOLLE – MKB-Nederland reikt om het jaar de prijs uit aan de gemeente met het beste ondernemersklimaat.

Deze eretitel is gebaseerd op een tweejaarlijks onderzoek waarbij men ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vraagt naar ervaringen met hun gemeente. De digitale vragenlijst omvat thema’s als dienstverlening aan ondernemers, het imago van de gemeente en de beleving van gemeentelijke belastingen. Voor de 22 gemeenten van Regio Zwolle is dit landelijk onderzoek ook van belang. Het onderzoek is maandag 12 oktober gestart en onderzoeksbureau Lexnova verricht het onderzoek.

Zelf benaderen

Gemeenten benaderen zelf en op eigen wijze hun ondernemers om de vragenlijst invullen. In de enquête gaat het om thema’s als dienstverlening aan ondernemers, het imago van de gemeente en de beleving van gemeentelijke lasten voor ondernemers. Ook wordt gemeten hoe ondernemers de dienstverlening in de coronacrisis ervaren.

De gemeenten van Regio Zwolle willen op deze manier meer inzicht krijgen in hoe zij de ondernemersdienstverlening kunnen versterken. Gemeenten dingen automatisch mee naar de eretitel van ‘mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland’. Wie als ondernemer nog niet zelf is benaderd door zijn of haar eigen gemeente kan meedoen via mkbvriendelijkstegemeente.nl/regiozwolle.

Bewustzijn

MKB-Nederland wil met de onderzoeksresultaten het inzicht en bewustzijn bij gemeenten bevorderen hoe zij een prettig ondernemersklimaat kunnen versterken dan wel creëren. Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland Regio Zwolle: “Gemeenten doen doorgaans veel voor hun ondernemers.

Ondanks deze inzet gaat het soms toch mis en dat is jammer, want de ervaring leert dat als een gemeente weet wat een ondernemer nodig heeft, er meer ruimte ontstaat voor creatief en goed ondernemerschap. En meer bedrijvigheid is goed voor de economie en dat draagt bij aan het prettig wonen en leven in een gemeente.” Met de uitkomsten kan MKB Nederland Regio Zwolle in samenwerking met de lokale ondernemersverenigingen en gemeenten gericht aan de slag om het ondernemersklimaat te versterken.

Voorzitter Economic Board

Het DNA van de economie in Regio Zwolle bestaat uit veel mkb en familiebedrijven. Trudy Huisman, voorzitter van de Economic Board: “Regio Zwolle is een veerkrachtige regio met 780.000 inwoners en duizenden bedrijven. Economische thema’s pakken we zoveel mogelijk samen op in onze regio. Dat doen we bijvoorbeeld met onderwijsinstellingen, regiogemeenten, provincies en belangenorganisaties als VNO-NCW Regio Zwolle en MKB Nederland Regio Zwolle. Dit tweejaarlijkse onderzoek naar het ondernemersklimaat per gemeente is een waardevol instrument om ook regionaal inzichten te verkrijgen. In belang van een sterke economische topregio. Ondernemers in Regio Zwolle roep ik dan ook op om mee te doen in wederzijds belang.”

Wie ondernemer is, kan bij vragen over het onderzoek bij zijn of haar eigen gemeente terecht. De regiogemeenten zijn Dalfsen, De Wolden, Dronten, Elburg, Hardenberg, Hattem, Heerde, Hoogeveen, Kampen, Meppel, Noordoostpolder, Nunspeet, Oldebroek, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Urk, Westerveld, Zwartewaterland en Zwolle.