Overzichtstentoonstelling Rob Scholte

Expositie Rob Scholten in de Fundatie

ZWOLLE – Rob Scholte (geboren Amsterdam, 1958) exposeert in De Fundatie. Zijn tentoonstelling heet Reproductie Verplicht. Hij is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen.

Verbanden

Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden. Hij eigent die zichzelf toe. Door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor hem, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt Scholtes kunst. Juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie laat van 16 mei tot en met 6 september een groots overzicht zien van zijn schilderijen.

Scholte is de onmisbare exponent van de roerige en roemruchte jaren 80 van de vorige eeuw. Zijn schilderijen dragen bij aan de nieuwe herwaardering van figuratieve schilderkunst na het modernisme. Bij Scholte sluit dat abstractie overigens helemaal niet uit. Zijn kunst is even idealistisch als commercieel, zowel alternatief kritisch als gelikt kitschy, ironisch en bloedserieus, vooral steeds, als een soort rode draad, paradoxaal. Scholte is onweerlegbaar de meest besproken levende Nederlandse kunstenaar, behorende tot de internationale postmodernistische stroming.

Reproductie Verplicht

Op Scholtes schilderij ‘Reproductie verplicht’, naamgever van de tentoonstelling, vechten twee gekleurde cherubijnen om een zwart-witte appel. Op de door Scholte daaronder geschilderde Kodak color control patches staat te lezen: “The colors have been selected as representative of those inks commonly used in photomechanical reproduction.” Scholte gaat verder op dit credo, dat wel als de basis-aanname van zijn kunst gezien kan worden. Door op deze manier te schilderen vindt Scholte de drukpers steeds opnieuw uit, laag over laag, van licht naar donker. Dan van donker naar licht en weer terug, steeds preciezer en met meer definitie. Hij noemt het zelf “God erin schilderen”.

Scholte studeert kort in Groningen aan Academie Minerva en de Vrije Academie in Den Haag (1975-1976), voordat hij aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam afstudeert in Audiovisuele Vormgeving bij Jos Houweling (1977-1981). Scholte neemt deel aan de openingsshow in het Amsterdamse kraakpand W139 (1982), waar hij met Sandra Derks later in datzelfde jaar het omvangrijke ‘Rom 87’ laat zien, geraffineerde variaties op een in de Hema gekocht kleurboek voor kinderen. In de jaren die volgen baart hij veel opzien o.a. bij galerie The Living Room in de hoofdstedelijke Jordaan met zijn minutieus geschilderde werken die tegen de alle heersende trends ingaan.

Fundatie

Museum de Fundatie wijdt al eerder twee tentoonstellingen aan Scholte met ‘Silk Cut’ (2011), een facelift van de klassieke kabinetten van Kasteel het Nijenhuis en de ‘Embroidery Show’ (2016) met duizend borduurwerken. Deze zijn door anonieme makers vervaardigd, gekocht door Scholte, daarna door hem omgedraaid en gesigneerd. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar Scholtes laatste overzichtstentoonstelling in Nederland dateert van meer dan 30 jaar geleden in Museum Boymans-van Beuningen (1988). Het is tijd voor een retrospectief van Scholte. Daarom laat Museum de Fundatie in Zwolle de hele volgende zomer, van 16 mei tot en met 6 september 2020, een overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Rob Scholte zien, met vele bruiklenen uit museale en particuliere collecties in binnen- en buitenland, met als toegift nieuw werk!

Tentoonstelling: Rob Scholte – Reproductie verplicht Datum: 26 mei t/m 6 september 2020 Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11-17 uur Informatie: www.museumdefundatie.nl, 0572-388188