Project Overijssel viert vrijheid

CvdK Andries Heidema met favoriete oorlogsfoto

ZWOLLE – Het historisch Centrum Overijssel, diverse historische verenigingen, het bevrijdingsfestival en rtvOost waren bij de aftrap van www.overijsselviertvrijheid.nl.

Het is een website waarop alle activiteiten die te maken hebben met het jubileum van 75 jaar vrijheid na WOII te vinden zijn. Men roept iedereen op zijn of haar foto’s, materialen en verhalen die met de oorlog te maken hebben in te sturen of aan te melden. Dit kan zowel uit de eerste en tweede hand zijn als verder. Het is van belang dat mensen die iets hebben niet te bescheiden zijn en dus niet denken dat het niet belangrijk genoeg is.

2019-2020

Vorig jaar is de viering van dit vrijheidsjubileum al van start gegaan. Er waren de WOII café’s, die veel bruikbaar materiaal hebben opgeleverd. In 2020 gaat er echt van alles gebeuren. Dit is allemaal te zien op de site. In april is er de vrijheidstour, waarbij de route van de bevrijders wordt gevolgd. In 17 dagen gingen zij van Enschede tot Kampen. Deze tour volgt dezelfde route in dezelfde tijd. RtvOost volgt de route elke dag met bijzondere verhalen en optredens.

Er zijn educatieve programma’s ontwikkeld voor basisscholen en voortgezet onderwijs. Ook werkt het bevrijdingsfestival samen met alle partijen om het verhaal van de oorlog bij jongeren te brengen en te laten landen. Er verschijnt tevens een boek. Dit als tegenhanger voor de foto’s van WOII die verzameld gaan worden. Want beeldtaal is belangrijk, maar niet zonder verhalen. Overijssel mag 50 foto’s inleveren die meedoen aan een competitie voor de 100 meest iconische foto’s in Nederland van de oorlog.

Commissaris van de Koning in Overijssel André Heidema luidde het herdenkingsjaar in met de woorden: “75 jaar vrijheid is iets bijzonders, maar het is nooit vanzelfsprekend. Democratie is een belangrijk onderdeel van vrijheid.” Hij koos als favoriete foto één waarbij een NSB’er aantreedt als NSB-commissaris. “Onze huidige samenleving heeft ook haarscheurtjes, wij moeten er oprecht voor waken niet het respect voor elkaar te verliezen.”

Alle verdere informatie is te vinden op www.overijsselviertvrijheid.nl.