PvdA-jongeren herdenken de dood van de volkshuisvesting

Jongeren blijven langer thuis wonen en kunnen pas later een huis kopen

ZWOLLE – De Jonge Socialisten in de PvdA (PvdA-jongeren) houden op de vooravond van hun landelijk congres in Zwolle een stille tocht.

Op de vooravond van het landelijke Jonge Socialisten (JS)-congres in Zwolle voert de JS actie. De groep jongeren, geflankeerd door eerste kamerlid Ferd Crone en fractievoorzitter Patty Wolthof, zal een stille tocht houden door de binnenstad van Zwolle om de dood van de volkshuisvesting te herdenken.

Afgelopen weekend zei JS-voorzitter Jesse Koops in een speech op het PvdA-congres dat de portiekwoningen die ooit zijn gebouwd zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, nu onbetaalbaar zijn: “In Zwolle betaal je aan vaste lasten al snel duizend euro per maand.”

Wonen is een recht

De JS vindt dat wonen een recht is en is blij dat een dak boven je hoofd een recht is dat gegarandeerd is door de grondwet. Toch blijkt dat het vaak niet lukt om wonen voor iedereen toegankelijk te maken. Jongeren blijven langer thuis wonen en kunnen pas later een huis kopen.

De JS wil hierom dat men wonen niet meer ziet als een woningmarkt maar dat we naar volkshuisvesting gaan. Het feit dat partijen flats op Funda hier en daar aanprijzen als beleggingsproduct is volgens hen foute boel: “Als beleggers woningen zien als iets waar ze winst op kunnen maken, kun je niet raar opkijken dat wonen vreselijk duur is geworden,” vervolgt Koops, “Ik wil niet beleggen. Ik wil gewoon een dak boven m’n hoofd.”

Landelijke tendens

Ook de Overijsselse afdeling van de JS sluit aan bij deze actie. De landelijke tendens van als maar duurdere woonlasten en lastiger te vinden woningen wordt ook in Zwolle gevoeld. Lokaal voorzitter Nicolien Boekhoudt toont zich solidair: “Je merkt heel erg dat Zwolle booming is, je kan voor geen fatsoenlijk bedrag een woning krijgen.” Ook geniet de actie bijval van Ferd Crone, eerste kamerlid voor de PvdA en Patty Wolthof, fractievoorzitter voor de PvdA in Zwolle.

De stille tocht zal de Zwolse binnenstad dwars doorkruisen. De JS verzamelt om 20:00 op Diezerplein 33 en zal via de Thorbeckegracht en de Melkmarkt naar het Katwolderplein lopen. De Jonge Socialisten in de PvdA is de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie gelieerd aan de Partij van de Arbeid en telt circa 2000 leden.