PvdA: ‘provincie, weiger gemeenten tot bezuinigingen te dwingen’

De PvdA maakt zich zorgen over de benarde financiële situatie van Overijsselse gemeenten

ZWOLLE – Wat gebeurt er als de provincie weigert gemeenten die hun begroting niet op orde krijgen onder toezicht te stellen?

Die vraag stelt de PvdA-fractie aan de provincie Overijssel. De partij maakt zich zorgen over de benarde financiële situatie van Overijsselse gemeenten. Volgens de sociaaldemocraten ligt de oorzaak van de problemen in Den Haag. “Wij moeten niet het zwembad afbreken omdat de minister op de zorg wil bezuinigen.”

In de knel

Veel Nederlandse gemeenten zitten financieel in de knel. Ze zijn steeds meer geld kwijt aan zorg en sociale taken, terwijl hun inkomsten de afgelopen jaren juist flink zijn gekort. “Ze raken financieel uitgewrongen,” vindt PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink. Om toch hun begroting rond te krijgen moet men snijden in basisvoorzieningen als bibliotheken en sportvoorzieningen.

“Als gemeenten hun huishoudboekje niet op orde hebben worden ze door Overijssel onder preventief financieel toezicht gesteld,” weet Wissink. “Dat betekent dat er in het provinciehuis streng wordt meegekeken met elke euro die wordt uitgegeven. Maar ik wil niet dat wij gemeenten dwingen om te kiezen tussen de zorg óf de bibliotheek. Ik vind dat wij als provincie moeten weigeren gemeenten te dwingen zulke keuzes te maken. Dit is een probleem dat door Den Haag is veroorzaakt. Laat ze het daar ook oplossen.”