Raadsvergadering buiten

D66 stelt voor om de raadsvergadering buiten te houden

ZWOLLE – De gemeenteraad is een belangrijk orgaan binnen een gemeente. Men neemt daar vergaande besluiten, maar voor veel mensen is de werking ervan een groot raadsel.

Om de politiek dichter bij de inwoners van de stad te krijgen, bedacht D66 Zwolle de buitenraad. Eens per jaar zou de voltallige gemeenteraad op een prominente plek in de Zwolse buitenlucht vergaderen. Dit kan bijvoorbeeld op het Grote Kerkplein of de Melkmarkt. En op verzoek vindt deze bijzondere bijeenkomst ’s middags plaats en niet ‘s avonds zodat kinderen ook aanwezig kunnen zijn.

“Geen idee wat er allemaal achter die deuren van het gemeentehuis afspeelt.” · “De politici zie je alleen tijdens de campagne en daarna sluiten ze zich op in het stadhuis.” “Gemeentepolitiek? Dat is een ver-van-mijn-bed show.” Een greep uit de meningen van burgers.

Het idee van buiten vergaderen komt van burgerraadslid Sander van Dijk. Sander: “Als je buiten vergadert, dan maakt dat denk ik toch nieuwsgierig. Het is een keer wat anders, je ziet je eigen gemeenteraad niet elke dag en dan denk ik dat de drempel om vaker een vergadering bij te wonen of in te spreken lager wordt. Zo brengen we de democratie dichterbij.”

Kinderen moeten kunnen aanhaken

Volgens Sander van Dijk is het bovendien belangrijk dat de buitenraad op een niet te laat tijdstip plaatsvindt zodat ook kinderen aan kunnen haken. “Ik besprak dit plan thuis en de dochter van mijn vriendin liet weten dat ze het jammer vindt dat de raad altijd ’s avonds vergadert waardoor ze het niet een keertje zelf kan zien. Dus voor haar, en alle andere kinderen die het leuk vinden om een keer zelf te ervaren wat de politiek in Zwolle doet, kiezen we een tijdstip waarop kinderen ook mee kunnen doen en er bovendien veel mensen in de stad zijn. Bijvoorbeeld vrijdagmiddag.”

Zwolle zou eerste zijn met een buitenraad

Het zou, voor zover wij dat hebben kunnen achterhalen, de eerste keer zijn dat er in Nederland een openluchtraad wordt georganiseerd. D66 vindt het belangrijk dat de democratie transparant en toegankelijk is. Zij hoopt dan ook dat er na Zwolle meer gemeenten zullen volgen die ook een keertje in de buitenlucht gaan vergaderen.