Regio Zwolle en Regio Twente ondersteunen oproep: “pak door met aanpak N35”

#Regio Zwolle en Regio Twente ondersteunen de oproep van de provincie Overijssel aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om door te pakken met de N35, de belangrijke Rijksweg tussen deze regio’s.

De regio’s onderschrijven daarmee het verdiepend onderzoek dat het Rijk, in samenwerking met de provincie Overijssel, heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de knelpunten op het gebied van veiligheid, doorstroming en leefbaarheid nog groter zijn dan gedacht.

Het onderzoek, dat afgelopen week werd gepubliceerd, bevestigt nut en noodzaak om de gehele N35 tussen Zwolle en Twente om te bouwen tot 2×2 rijbanen met ongelijkvloerse kruisingen en 100 km/uur.
Minister Van Nieuwenhuizen heeft (I&W) nog geen afspraken met de provincie Overijssel gemaakt over de verbreding van de N35. De provincie Overijssel heeft aangeboden 120 miljoen euro mee te financieren in dit Rijksproject.


Het verdiepend onderzoek laat zien dat de huidige inrichting van de N35 tussen Regio Zwolle en Twente niet geschikt is voor de grote aantallen auto’s en vrachtauto’s die nu en in de toekomst van deze Rijksweg gebruik maken.
Om alle knelpunten in één keer goed aan te pakken, is de verbreding naar 2×2 rijbanen met ongelijkvloerse kruisingen en 100 kilometer per uur de beste optie. De globale kosten hiervoor worden geraamd op 475 tot 500 miljoen euro. Andere maatregelen, bieden slechts een beperkte oplossing, zo blijkt uit het onderzoek.