RTVZWOLLE LANCEERT “OORLOG IN ZWOLLE”

RTVZWOLLEFM LANCEERT  “OORLOG IN ZWOLLE ” DOOR STADSGIDS ALBERT MEIJERING
MET DANK AAN #HISTORISCHCENTRUMOVERIJSSEL 
CAMERAMAN: #BAS / Assistent #GIUSEPPE

 #Albert Meijering vertelt: In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen.  Bij Zwolle had het zich, op één compagnie na, op de Gelderse oever van de IJssel teruggetrokken en de verkeersbrug en spoorbrug opgeblazen.
Ook de bruggen in de binnenstad  en over de Willemsvaart waren opgeblazen of onklaar gemaakt om de Duitse opmars te bemoeilijken.

De Duitsers namen Zwolle in zonder noemenswaardige tegenstand.
Burgemeester van Zwolle was Arnold van Walsum. Hij uitte zijn onvrede over de Duitse bezetting op verschillende manieren, o.a. door te weigeren inzage te geven in het bevolkingsregister. 

De Zwolse politie moest na de Duitse inval schipperen tussen haar twee hoofdtaken: het handhaven van de orde, ook als dat betekende het opvolgen van opdrachten van de bezetter, en het beschermen van de bevolking. Tijdens de oorlog kwamen twaalf geallieerde vliegtuigen in Zwolle en Zwollerkerspel neer.  Amerikaanse vliegtuigen voerden op 15 december 1944 een aanval uit op het gebied rond de gasfabriek op het Noordereiland en de olietanks aan de Schuttevaerkade. 

De bommen vielen echter op de Schildersbuurt en de Bomenbuurt, beter bekend als de Bollebieste. Er vielen vijf doden en ongeveer veertig gewonden.  Op 28 april 1941 was per ongeluk al een bom terechtgekomen op de  Anjelierstraat 48. Bij het gezin Bakker, dat uit negen personen bestond, waren vijf doden te betreuren, waaronder drie kinderen. 
In het voorjaar van 1941 werden overal in het land noodkeukens te geopend.  De Zwolse Centrale keuken opende op 24 april 1941 haar deuren in de boterhal op de Nieuwe Markt. Tot september 1944 zou zo’n 5% van de Zwollenaren dagelijks een warme maaltijd van de Centrale Keuken betrekken.