Samen ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek

Meisjes en techniek gaan geweldig samen

ZWOLLE – Vanaf 2020 is wetenschap- en techniek les verplicht op basisscholen in Nederland. Wat ons betreft, is dit dan ook hét moment om voor eens en altijd te zorgen dat alle kinderen opgroeien met de overtuiging dat techniek niet alleen iets is voor jongens.

Sterker nog: dat meisjes en techniek geweldig samengaan. Daarom introduceert de nieuwe sociale onderneming Let the Sunshine een techniek-lespakket met meisjes in de hoofdrol. Dit in combinatie met positieve voorbeelden van vrouwelijke rolmodellen voor de klas, voor individuele begeleiding, en in de media. Want het technologische, slimme Nederland kan niet zonder de meisjes.

Ruimtelijk inzicht

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meisjes al rond zes jarige leeftijd een achterstand ontwikkelen in ruimtelijk inzicht. Niet omdat ze onvoldoende talent hebben, maar omdat wij als samenleving hen niet genoeg stimuleren om dit talent in te zetten. Erger nog: we voorzien jonge meisjes nog altijd van speelgoed en beelden die oude rolpatronen bevestigen. Deze moedigen hen aan om andere keuzes te maken dan techniek en wetenschap. Daar wil Let the Sun Shine verandering in brengen. 

Positieve associaties

Veel meer meisjes kunnen hun natuurlijke talent voor technische skills ontwikkelen. Dat is de overtuiging wanneer meisjes vanaf de basis positieve associaties met techniek opbouwen. Vooral als dit versterkt is met beeldvorming van inspirerende vrouwelijke rolmodellen. Let the Sun Shine werkt gedurende 2021-2022 samen met het Wetenschapsknooppunt van de Technische Universiteit Delft. Er is een onderzoek gericht op de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht van meisjes tot 12 jaar. Zij willen het effect van de initiatieven toetsen. De organisatie gelooft in een duidelijke win-win-win: meisjes (en jongens) die de beste basis leggen voor hun toekomst vol technologie, basisscholen die een zorgeloze kickstart krijgen voor wetenschap & techniek-onderwijs en bedrijven die succesvol kunnen groeien door meer vrouwelijk technisch talent in de nabije toekomst.

Oprichter

Jessica Sun is de oprichter van Let the Sun Shine. Zij woonde de eerste 11 jaar van haar leven in China en heeft daar ervaren dat meisjes, net als jongens, succesvol kunnen zijn in techniek. Zij bleek hier zelf ook goed in, en een technische studie was een logische keuze. Ze begeleidde tijdens haar werk diverse digitale transformaties, en zag dat met name mannen de oplossingen realiseren en besluiten nemen. Tegelijkertijd ziet ze haar eigen dochters op jonge leeftijd subtiele invloeden krijgen die maken dat bij hen het beeld kan ontstaan dat techniek vooral voor jongens is.

Jessica Sun: 

“Ik wil dat mijn dochters en alle meisjes van hun generatie in een wereld opgroeien waarin meisjes hun technische skills net zo goed ontwikkelen als jongens. Hierbij denk ik aan techniek vooral als een belangrijke driver voor toekomstige innovaties. Het benutten van de potentie van meisjes voor techniek zal Nederland helpen met de enorme schaarste aan technisch talent.”

“En wellicht nog belangrijker: ik geloof dat effectievere teams en mooiere producten het gevolg zullen zijn als over de hele linie van bestuurders, ondernemers, CEO’s, investeerders, data scientists en software developers meer vrouwelijk perspectief vertegenwoordigd is. Laten we samen ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek, want Nederland heeft alle meisjes nodig en de meisjes verdienen het!”