SP: betrouwbaarheid provinciaal bestuur geschaadt

Onderzoek naar het verkorten van de reistijd van de treinverbinding naar Berlijn zou beïnvloed zijn door verschillende Duitse steden

ZWOLLE – De SP-fractie in de Provinciale Staten wil opheldering over berichten dat een onderzoek naar het verkorten van de reistijd van de treinverbinding naar Berlijn beïnvloed is door verschillende Duitse steden.

Verschillende media berichten over een onderzoek van Radio Reporter waaruit zou blijken dat onder druk van verschillende Duitse steden, waaronder Bad Bentheim, niet onderzocht is wat de tijdswinst zou zijn als men in deze plaatsen niet langer zou stoppen.

Door druk uit te oefenen op een onderzoek dat onafhankelijk zou moeten zijn, onderzocht men een aantal (onwenselijke) opties niet. Zo luidt de conclusie van “Reporter Radio”. Hierdoor zou het onderzoek waardeloos zijn en is zowel de betrouwbaarheid van de overheid als van het bedrijf dat het onderzoek deed geschaad.

De SP-fractie wil opheldering over deze situatie en vraagt een interpellatiede-bat aan, gesteund door andere partijen van Provinciale Staten.

Wanneer de conclusies van Reporter Radio blijken te kloppen, zou men het onderzoek opnieuw moeten uitvoeren. Op zijn minst zou het aangevuld moeten zijn met de ontbrekende informatie vindt de SP-fractie. SP-fractievoorzitter Harry Broekhuijs: “Het is uiterst kwalijk dat belangen aan de voorkant van een onderzoek meegewogen worden. De onderzoeksvraag is daardoor verandert en dat is onwenselijk. Hier lijkt duidelijk sprake van “Wie betaalt, bepaalt”. Reizigers die smachten om een snellere verbinding moeten hierdoor nog langer wachten. Ook roept dit de vraag op of de provincie Overijssel vaker onderzoeken op deze manier aanpast”