Steeds meer senioren roeren zich op woningmarkt

Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter steeds vaker voor hun hypotheek te wijzigen

ZWOLLE  – Steeds meer senioren gebruiken de overwaarde op hun huidige woning door een nieuwe woning te kopen. In het tweede kwartaal van 2019 kochten 10,6 procent meer 55-plussers een nieuw huis. Dit in vergelijking met het eerste kwartaal van het huidige jaar. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter steeds vaker voor hun hypotheek te wijzigen om de eigen woning aan te passen. Het aantal senioren dat de huidige hypotheek wijzigt steeg met 11,1 procent. Met name het verbeteren van het wooncomfort of verduurzamen van de woning onder 55-plussers is populair. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg dit aantal met liefst 55,5 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Overwaarde verwacht

Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben. Een vijfde van de senioren is van plan deze overwaarde binnen nu en enkele jaren te benutten. Dit wees onderzoek van De Hypotheker vorig jaar uit. Sinds 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen. Daarbij toetst men senioren met een pensioeninkomen op basis van de werkelijke maandlasten. En niet op de maximaal berekende lasten.

Als zij willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren.

Vanwege het beperkte aanbod aan geschikte seniorenwoningen kiezen ook steeds meer 55-plussers ervoor om hun huidige woning te verbeteren. Deze blijft dan ook voor de toekomst geschikt. Het aantal senioren dat afgelopen jaar de hypotheek heeft gewijzigd met het oog op aanpassingen in de eigen woning is gestegen met 55,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Zij deden dit bijvoorbeeld om de woning te verduurzamen of het wooncomfort te verbeteren,.

Nieuwe financieringsmodellen en woonvormen

De mogelijkheden voor senioren zijn in de afgelopen tijd toegenomen. Zo ondersteunen sommige gemeenten met de Blijverslening of de Verzilverlening de wens om de huidige woning aan te passen. Ook introduceren steeds meer geldverstrekkers financiële producten waarmee senioren de overwaarde op hun huis kunnen benutten om meer bestedingsruimte te hebben, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen. Daarnaast zetten de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars in op nieuwe woonvormen die samenwonen en zorgverlening combineren, zoals de meergeneratiewoning. Volgens De Hypotheker is het belangrijk dat er aandacht is voor het financieren van dergelijke woonvormen om te voorkomen dat doorstroming op termijn stagneert.

“Het komt er nu op aan dat er nog meer geschikte woningen beschikbaar komen, zodat meer 55-plussers een volgende stap kunnen maken”, zegt Siebe Boersma, franchisenemer van De Hypotheker in Zwolle. Dit is namelijk gunstig voor de doorstroming op de woningmarkt. Hierbij hoeft niet alleen gedacht te worden aan de traditionele seniorenwoningen. Vanuit De Hypotheker zien wij dat er meer vraag is naar de financiering van alternatievere woonvormen, bijvoorbeeld de meergeneratiewoning, waarbij kinderen mantelzorg kunnen verlenen aan hun ouders onder hetzelfde dak”.