Tentoonstelling met fotografie van Pieter Henket

Congo Tales, vanaf 14 september in Museum de Fundatie

ZWOLLE – Volgende maand start “What Wisdom Looks Like” – The New York Times. Dit is te zien in de tentoonstelling Congo Tales, vanaf 14 september in Museum de Fundatie. Verhalen en mythes staan verteld van bewoners van het Congobekken. Dit is het grootste tropische regenwoud ter wereld na het Amazonegebied.

Congo Tales

Op deze plek in Afrika werkte de organisatie Tales of Us vijf jaar aan Congo Tales. Producenten Eva Vonk en Stefanie Plattner zijn de initiatiefnemers van Tales of Us. Zij nodigden de Nederlandse portretfotograaf Pieter Henket uit om mee te werken aan het project. Samen met de lokale bevolking is onder andere een omvangrijke fotoserie gecreëerd. Daarmee vraagt het team nu aandacht voor de vrijwel onbekende regenwouden van het gebied met zijn bewoners. In de filmische en surrealistische portretten die Henket maakte komen de magie en mysteries van het voor de wereld zo belangrijke gebied tot leven.

Bewustwording

Tales of Us wil via culturen van lokale bevolkingsgroepen maatschappelijke bewustwording creëren. Het is een doorlopend multimedia-project dat via een nieuwe invalshoek wil overbrengen hoe urgent het is dat men ’s werelds krachtigste en tegelijk kwetsbaarste ecosystemen beschermd. Én natuurlijk de mensen voor wie het hun thuis is. Het project maakt korte metten met de gebruikelijke, door angst ingegeven milieuboodschap. Dit gaat over het conserveren van gebieden die inmiddels kritiek zijn geworden voor het mondiale milieu. Tevens vertelt het de verhalen van de mensen die er wonen op een volledig nieuwe manier.

Lokale mythologie

De lokale mythologie, legendes en overleveringen die de basis vormen van culturen van eeuwen vóór onze moderne beschaving worden door ’s werelds meest gevierde portretfotografen in scène gezet in de natuurlijke en ecologisch kritieke omgeving waaruit ze zijn voortgekomen. De tentoonstelling in Museum de Fundatie is de vierde stop. De eerste tentoonstellingen vonden plaats in Mbomo en Brazzaville (Congo) waarna het project te zien was in het Barberini Museum in Potsdam.

Waarnemen

Naast 43 foto’s van Pieter Henket wordt de film The little fish and the crocodile getoond en zijn soundscapes van het Mbomo-regenwoud te horen van sound artist David Kamp. Congo Tales heeft nu al bijgedragen aan de verandering van de manier waarop het Congobekken en de mensen die er wonen worden waargenomen in de wereld. Het project stond op de voorpagina van de internationale New York Times én op de voorpagina van de kunstsectie van de nationale editie. Ook PBS News Hour, National Public Radio, Public Radio International en BBC World News publiceerden over Congo Tales. ‘Stunning new visual book tells stories of the Congo and its people through lush and imaginative photography’ – The New York Times Rijksmuseum

Zes foto’s uit de serie zijn onlangs verworven door het Rijksmuseum. Fotograaf Pieter Henket heeft drie foto’s geschonken, de anderen zijn aangekocht dankzij het Stefanie Georgina Alexa Nühn Fonds/Rijksmuseum Fonds. Het Rijksmuseum geeft de foto’s voor deze tentoonstelling in bruikleen aan Museum de Fundatie.