Terug naar de Toekomst’

Bron/ foto: Het Langhuis

ZWOLLE- In het Langhuis wordt de tentoonstelling “Terug in de Toekomst gehouden.”
De tentoonstelling wordt op vrijdag 13 september geopend door Wethouder Monique Schuttebelt .

Kunstruimte Het Langhuis gaat met artistiek fotograaf Maartje Roos, geïnspireerd door de 17e eeuwse kunstschilder Gerard ter Borch (1617) uit Zwolle, ‘Terug naar de Toekomst’.
Maartje Roos heeft de opdracht gekregen de 17e eeuwse kunstschilder Ter Borch te portretteren of te verbeelden. De prachtige genrestukken van Ter Borch heeft Maartje als inspiratiebron gebruikt.
Het Vrouwenhuis speelt een belangrijke rol als locatie maar ook de Sassenpoort en het Stadhuis zijn op verschillende manieren ingezet.

De Zwolse Jeroen van Doornik (Kunstenaar en nachtburgemeester) en Maritte Leystra (illustrator Studio Maritte) figureren tegen deze achtergrond. De fotosessie vormt de basis voor een intensieve digitale nabewerking die alle gemaakte beelden met elkaar verbindt en daarmee ook gelijk het heden en het verleden.
De Barok is voor Gerard ter Borch de tijd waarin hij werkte en leefde, voor Maartje één van de inspiratiebronnen uit de Nederlandse geschiedenis.
Naast de Ter Borch opdracht is er een selectie uit haar eigen werken gemaakt die voorzichtige raakvlakken hebben met Zwolle, qua sfeer. .

Met deze tentoonstelling wil Kunstruimte het Langhuis aanhaken op de zoektocht naar de Zwolse Identiteit. Uit de Stedelijke profiel werksessies is Ernst & Experiment als Zwolse DNA typering naar voren gekomen. Ernst en experiment lijken ook kernwaarden in het werk van Maartje Roos, dus stevig verankerd in de tentoonstelling ‘Terug Naar de Toekomst’.
Het Langhuis toont met dit project aan dat het naast een experimenteel podium ook een verbinder is. Een verbinder in tijd maar ook een verbinder tussen het Zwolse culturele erfgoed en de hedendaagse kunst. Tevens is dit het eerste ‘eigen’ project na een lange periode van relatieve stilte rondom het Langhuis.

De tentoonstelling is van vrijdag 13 september tot 10 november 2019, Opening op vrijdag 13 september om 21.00 uur door Wethouder Monique Schuttebelt.
Gastspreker Aranka Wijnbeek en Roos Maartje

performance Dennis Van Tilburg & Patricia Swart
Het Langhuis is te bezoeken op: di/wo/do/vrij/zat/zon van 13u tot 17u