Treinkaartje wordt 1,5% duurder in 2021


Bron/foto: #NS)
ALGEMEEN- Met ingang van 1 januari 2021 verhoogt NS de prijzen van kaartjes en abonnementen met gemiddeld 1,5 procent. Dat is gelijk aan de maximale verhoging die NS in de tarieven mag doorvoeren.
In de afspraken die NS met de overheid heeft is namelijk geregeld dat NS de tarieven alleen gelijk aan de inflatie mag stijgen. Alleen als de gebruikersvergoeding die NS aan ProRail moet betalen stijgt, mag deze nog los worden doorberekend.

Volgens NS is het nodig om de tarieven gelijk aan de verwachte inflatie te verhogen, omdat ook het onderhoud duurder wordt. Het treinkaartje in de eerste klas wordt volgend jaar overigens met 2,6 procent in prijs verhoogd.
Dit is hoger dan de gemiddelde 1,5 procent voor de tweede klas, omdat de tarieven voor de eerste klas twee jaar niet verhoogd zijn.
Het Voordeelurenabonnement wordt goedkoper, maar de geldigheid wordt ingeperkt. In feite wordt het Voordeelurenabonnement een Dal Voordeel abonnement: niet meer geldig tijdens de avondspits. Ook de korting in de spits tijdens de vakanties verdwijnt. Net als de gratis Railplus-kaart voor senioren (ter waarde van 15 euro).

Daardoor krijgen senioren per 1 januari geen 15% korting meer op het standaard tarief van een internationale reis.
lees verder op www.treinzeiziger.nl