Try-out PianoFest in Zwolle

Zaterdag 16 november is er een try-out van het PianoFest in het Artez Conservatorium in Zwolle

ZWOLLE – Amateurs kruipen in huid van een concertpianist. Jong en oud, beginnelingen en lange-termijn hobbyisten. Fanatieke studenten en natuurtalenten. Ze komen allemaal aan bod op PianoFest, het enige amateurpianofestival van Nederland.

Het vindt plaats op zaterdag 21 en zondag 22 december in Amsterdam. Maar eerst, zaterdag 16 november, is er een try-out in het Artez Conservatorium in Zwolle.

Try-out Zwolle

Voor de eerste editie van PianoFest in 2018 was er alleen een try-out in Amsterdam. Na verzoeken van deelnemers besloot PianoFest ook op andere plekken in het land try-outs te organiseren. In 2019 zijn er try-outs in Amsterdam, Zwolle en Groningen en in 2020 is PianoFest van plan om verder uit te breiden naar het zuiden des lands.

In Zwolle krijgen de deelnemers feedback & tips van Sepp Grotenhuis, vakdocent aan ArtEZ. Zaterdag 16 november van 11:00 tot 13:00 uur ArtEZ Conservatorium, aan de stadsmuur 88, in Zwolle, zaal 3.08 Bezoekers zijn welkom!

Wie zijn die amateurpianisten?

Alle soorten amateurs komen voorbij tijdens PianoFest. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen en dat is de liefde voor pianomuziek. Bekijk de portretten van kledingontwerper Elise (56), PostNL medewerker Octavio (20) en wetenschappelijk onderzoeker Kees (25) of de documentaire van hardcore gabber Matthijs (44), hij speelt zijn eigen compositie tijdens PianoFest.

5-minutenfestival of concours

De amateurpianisten krijgen op 21 & 22 december de mogelijkheid om voor 5 minuten in de huid te kruipen van een echte concertpianist. Het podium staat open voor (licht)klassiek, jazz, hedendaags of eigen composities. De deelnemers spelen op een Steinway concertvleugel voor een volle zaal publiek en een inspirerende vakjury zoals pianisten Yoram Ish-Hurwitz, Daria van den Bercken, Tilmar Junius en Julien Libeer.

‘’Het doel van het festival is om amateurmusici het podium te geven dat zij verdienen en om te laten zien hoe leuk het is om zelf muziek te maken’’ vertelt Lizzy Beekman, voorzitter van PianoFest.

Workshops en slotconcert

Tijdens het festival kunnen deelnemers en bezoekers gratis meedoen aan diverse workshops die worden gegeven door 17 professionele pianisten. Voor ieder niveau en muziekstijl is er iets te vinden. Zo kunnen amateurs bijvoorbeeld de oriëntaalse muziek ontdekken met Avishai Darash, improviseren met jazzpianist Xavi Torres of nieuwe klanken uit de vleugel toveren met Ralph van Raat.

Het finaleconcert vindt plaats op zondag 22 december, met ook een optreden van meesterpianist Thomas Beijer. De presentatie is in handen van Orville Breeveld. PianoFest 21 & 22 december 2019, Conservatorium van Amsterdam. Een korte impressie van het festival is op de site te bekijken.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.pianofest.nl. Toegangskaart: GRATIS | Ticket slotconcert €20,00.