Unieke samenwerking Introdans en Het Gelders Orkest

“PETRICOR”choreografie Lucinda Childs

ZWOLLE – Vanaf 14 februari 2020 delen Introdans en Het Gelders Orkest het podium tijdens vijf uitvoeringen van de voorstelling ICOON. Dat is een hommageprogramma aan de Amerikaanse choreograaf Lucinda Childs.

Liefst vijf balletten uit het omvangrijke oeuvre van deze ‘grand old lady’ van de minimal dance staan op het programma. In combinatie met de live begeleiding door Het Gelders Orkest wordt het een lust voor oog én oor. Het orkest staat onder leiding van Ryan Bancroft. Ook speelt pianist Frank Peters mee.  ICOON gaat in première in Stadstheater Arnhem en is o.a. ook in Zwolle te bezoeken.

Iconische danspersoonlijkheid

Lucinda Childs is een van de iconische ´grand old ladies´ van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is volstrekt uniek. Op abstracte, bijna mathematische wijze creëert de ´koningin van de minimal dance´ met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. De band tussen Childs en Introdans is een bijzondere: Introdans is het enige Nederlandse gezelschap dat haar werk mag uitvoeren. Naast bestaande topstukken heeft de groep inmiddels ook drie wereldpremières van haar uitgebracht: Kilar, Canto Ostinato en Petricor. Deze drie balletten en twee andere parels uit haar oeuvre, Chairman Dances en Concerto, zijn te zien in ICOON.

Minimal music

Ook de muziek in de voorstelling is iconisch en zeer gevarieerd, naast twee Poolse pianoconcerten van Górecki en Kilar, werk van Einaudi. Maar ook The Chairman Dances van Adams en een fragment uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt, twee componisten die als minimalisten naam hebben gemaakt, dienen als begeleiding van de dans. De muzikale leiding is van Ryan Bancroft.

Data voorstellingen met live muziek

Deze unieke samenwerking van deze twee Arnhemse gezelschappen is te bezoeken in Arnhem op 14 en 15 februari, Zwolle op 18 februari, Nijmegen op 21 februari en Apeldoorn op 22 februari.

Daarna toert de voorstelling ICOON nog tot 27 mei 2020 door Nederland en Duitsland, maar zonder de live begeleiding van Het Gelders Orkest.

www.introdans.nl/icoon