Van regenboog naar wereldbol: 1500 leerlingen stoepkrijten voor 75 jaar VN

Stoepkrijtende kinderen werken aan schoolpleinvullend bordspel over 75 jaar VN (Fotografie: Annelies Mol)

ZWOLLE – Deze week krijten ruim 1500 leerlingen om te vieren dat de VN deze maand 75 jaar bestaat. Ze maken een door hen zelf ontworpen schoolpleinvullend bordspel.

Deelnemende scholen 

Van de Generaal van den Boschschool in Willemsoord tot de Kluinveenschool in Wierden en van basisschool Hoogengraven in Stegeren tot de Dominee Doekesschool in Hardenberg, scholen uit alle windstreken hebben zich aangemeld voor het IJsselacademie-project ‘Stoepkrijt voor vrijheid’: een doorlopende leerlijn van groep 1 tot groep 8 over internationale samenwerking, vrede en solidariteit, met als eindopdracht een gezamenlijk, klasoverstijgend bordspel dat op het hele schoolplein gestoepkrijt wordt. 

Van stoepkrijt naar jubileumposter 

Deelnemende scholen hebben niet alleen het lesmateriaal maar ook gratis stoepkrijt ontvangen, dankzij een bijdrage van het vfonds en het Platform WO2 in Overijssel. De tekeningen van de kinderen vormen de basis voor een grote jubileumposter over 75 jaar VN, die alle deelnemende scholen kort na de herfstvakantie ontvangen. “Precies op tijd voor 24 oktober, de dag dat de VN in 1945 opgericht werd!”, aldus projectleider Willemijn Zwart.   

Regenboog en wereldbol 

En daarom zijn de kinderen deze week druk aan het stoepkrijten: tussen de plensbuien door en met een regenboog boven de school maken leerlingen prachtige tekeningen, over vrede, gelijkheid en liefde. Het meest populaire beeld? De wereldbol met zijn blauwe oceanen, waardoor de blauwe krijtjes niet om aan te slepen zijn.  

Samen kom je verder 

Zwart: “De IJsselacademie heeft dit lespakket kunnen ontwikkelen dankzij steun van het vfonds en het Platform WO2 in Overijssel. Centraal in dit lespakket staat de uitdaging als school gezamenlijk een schoolpleingroot bordspel te ontwerpen. Die klasoverstijgende samenwerking lijkt eigenlijk wel een beetje op de VN, waar verschillende landen met elkaar samenwerken!”  

Leerlijn VN 

Het ontwikkelde lesmateriaal over de VN is geordend in een leerlijn van groep 1 tot en met groep 8 en blijft ook los van het stoepkrijtproject de komende jaren breed inzetbaar in het basisonderwijs. Dit lesmateriaal is gratis te downloaden via www.komvoor.nl/leerlijnVN.