Volwassenen kunnen gewoon thuis een workshops 3D printen en lasercutten volgen

De online workshop lasercutten of 3D printen is kosteloos

ZWOLLE – In het kader van de MaakMeeMaand waren er uiteenlopende technologische, creatieve en innovatieve activiteiten gepland door heel Overijssel. Ze waren voor volwassenen en in deze maand.

De aanscherping van de Corona maatregelen vraagt echter om een creatieve oplossing. En wel omdat de fysieke workshops verplaatst zijn naar een moment later dit jaar.

De activiteiten voor kinderen kunnen in beperkte vorm doorgang vinden bij cultuurhuizen, bibliotheken of op scholen. Maar men wil volwassenen ook kennis laten maken met de nieuwe technieken en maakprocessen. Daarom heeft ontwikkelinstelling Tetem, die een belangrijke coördinerende en faciliterende rol speelt in de MaakMeeMaand, een alternatief programma ontwikkeld.

Deelnemers kunnen kosteloos vanuit huis een online workshop lasercutten of 3D printen volgen. Dat kan op twee dinsdagavonden, en geldt in alle 25 Overijsselse gemeenten.

Lablearning@Home webinars

Op dinsdag 27 oktober vindt de eerste Lablearning@Home webinar plaats, waarbij de techniek van het lasercutten centraal staat. In de online training ‘Lasercut je eigen Art Deco lamp’ maken de deelnemers m.b.v. het software programma Inkskape een eigen ontwerp. Dat is voor een schaduwlamp. Het ontwerp kan vervolgens digitaal aangeleverd worden. Daarna snijdt men het uit en stuurt het met de benodigde materialen toe. Dan kunnen deelnemers de lamp zelf in elkaar zetten.

Blender

Een maand later kunnen volwassenen, aan de slag met het maken van een 3D ring. Dit is op 17 november. Het gaat met behulp van het software programma Blender. Met de opgedane kennis kunnen ze vervolgens ook zelf een ontwerp maken voor een fotolijstje met magneet of een sleutelhanger met smartphonestand. Ook hier wordt het ontwerp, na digitale aanlevering, geprint door Tetem en per post toegestuurd.

Kosteloos

In het kader van de MaakMeeMaand worden beide workshops (inclusief snijden/printen van het ontwerp) kosteloos aangeboden. Aanmelden voor de webinars die beide avonden van 19:00 – 20:00 uur plaatsvinden en waarna de helpdesk nog tot 21:30 uur beschikbaar is voor vragen, kan via receptie@tetem.nl. Meer informatie over de webinars vind je op: https://tetem.nl/maakmeemaand/maakmeemaand/volwassenen

Een deel van het activiteitenprogramma tijdens de MaakMeeMaand is, door de aanscherping van de Corona maatregelen, van oktober doorgeschoven naar november en december.

Het volledige programma per gemeente is terug te vinden op: tetem.nl/maakmeemaand.

De bijdrage van de Provincie Overijssel in het kader van de MaakMeeMaand maakt het mogelijk voor de Overijsselse gemeenten om deel te nemen.