Voor GGD blijft het dweilen met de kraan open als mensen geen afstand houden

De laatste tijd verdubbelt het aantal besmettingen en het wordt spannend of dit vol te houden is

ZWOLLE – De druk op het bron- en contactonderzoek wordt steeds hoger omdat besmettingen blijven toenemen. De laatste tijd verdubbelt het aantal besmettingen en het wordt spannend of dit vol te houden is. Daarbij verzwijgen mensen contacten. Zolang mensen geen afstand houden blijft het voor de GGD dweilen met een open kraan.

Eén bron- en contactonderzoek kost al zo’n slordige twaalf uur. Een tijdje geleden, tijdens de intelligente lockdown, hadden besmette mensen contact met drie of vier personen, nu loopt het op tot meer dan vijftig. Het loopt dus de spuigaten uit als mensen zich niet aan de anderhalve meter-maatregel houden. Ondanks dat de GGD’en verder opschalen is het bijna niet bij te benen en komt de maximale capaciteit in zicht. Deze week werd ook bekend dat het aantal testen is afgenomen, maar het aantal mensen dat covid-19 onder de leden heeft is toegenomen. Toch krijgt 98 procent van de mensen de uitslag binnen 24 uur te horen.

Geen afstand houden

Volgens de GGD is de toename van het aantal besmette mensen toe te schrijven aan de mensen die zich niet aan de richtlijnen van het RIVM houden. Als mensen dat niet doen dan is het voor de GGD dweilen met de kraan open. De GGD doet hun best om zoveel mogelijk besmettingen op te sporen, maar zo gaat het niet lukken.

Contacten verzwijgen

Er zijn steeds meer besmettingen die ontstaan bij sociale ontmoetingen, in de horeca maar ook thuis. Daarbij weigeren mensen in quarantaine te gaan als ze uit een oranje gebied komen en ook worden sociale contacten verzwegen. Vandaar dat er nu een noodoproep is om het zicht op het virus te verliezen. Het is van groot beland om te weten waar de brandhaarden zitten van de opleving van het coronavirus. En als sociale contacten worden verzwegen is het onmogelijk om dit op te sporen. En als de bron van de besmettingen niet is te vinden moeten we wellicht naar de de algemene maatregelen van eerder tijdens de coronacrisis.