VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle: De aarde draait door

Kunnen we onafhankelijk worden van nieuwe technieken?

ZWOLLE – Natuur en Milieu, samen met boswachter Denny Kroeze, gaan in gesprek over een andere mentaliteit. Zolang we de natuur exclusief als gebruiksmiddel voor de mensheid blijven beschouwen, zijn we gedoemd. Windmolenparken bouwen voor onze huidige levensstijl, benut nog steeds dezelfde mentaliteit als die ons vooraleer in deze problemen gebracht heeft.

We moeten ons dus niet afvragen met welke technologie we op dit pad kunnen blijven, maar eerder: hoe slaan we een ander pad in? En hoe zit dat in Zwolle? Daar gaat het over op dinsdag 25 juni bij Club Cele, met Natuur en Milieu Overijssel en Denny Kroeze, boswachter van Staatsbosbeheer.

Zoektocht

De voormalige milieu-activist en schrijver Paul Kingsnorth heeft zich teruggetrokken in Ierland op een zeldzaam ongerept deel van de aarde. Hij richtte het ‘Dark Mountain Project’ op waarbinnen schrijvers, dichters en kunstenaars op zoek zijn naar een andere kijk op het einde van de wereld, uitgaande van de verbondenheid tussen mens en natuur. Hij verruilde zijn gebalde vuist en protesterend stemgeluid voor een innerlijke, literaire zoektocht naar de vraag wat ons tot mens maakt en wat onze plek is op deze magische planeet. Je zou kunnen zeggen aan het einde van de wereld.

In de VPRO Tegenlicht aflevering De aarde draait door schetst regisseur Tomas Kaan een portret van een eindtijd denker die desondanks de hoop niet opgeeft en blijft geloven in de kracht van natuur. Je bekijkt de aflevering via deze link.

Gedachten in Zwolle

Tijdens de Meet Up bij Club Cele bekijken we hoe Zwolle over dit onderwerp nadenkt. We praten met Denny Kroeze, Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer, en een medewerker van Natuur en Milieu Overijssel. Wat moet er volgens jou gebeuren om de aarde door te laten draaien? En wat gebeurt er al in onze regio en in ons land? Kom 25 juni naar Club Cele en ga met ons in gesprek!

Club Cele | De aarde draait door | VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle vindt plaats op dinsdag 25 juni 2019 om 20.30 uur in de Rabo Foyer van de Zwolse Theaters [Blijmarkt 25]. Gratis Toegang.

Club Cele

Club Cele is een dynamische ontmoetingsplek voor verrassende verbindingen. Elke dinsdag is er een programmering: van stadsgesprek tot theatercollege en van Café 02 tot VPRO Tegenlicht Meet Up. Hier kunnen inwoners van de brede regio Zwolle wekelijks terecht om informatie en inspiratie te halen én te brengen. Zij ontmoeten elkaar op basis van thema’s, onderwerpen en interessegebieden en enthousiasmeren elkaar om samen te aan de slag te gaan. Club Cele zet de stad in beweging en is het vertrekpunt van idee naar realisatie.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gooitske Zijlstra via redactie@clubcele.nl. Bekijk de volledige programmering van Club Cele op www.clubcele.nl Aanmelden kan gratis via: https://bit.ly/2YRhLV1