VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle: Waterlanders

Hoe gaan wij, Nederlanders, om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging?

ZWOLLE – De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. We konden dat probleem de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan oplossen. De komende honderd jaar zullen die toepassingen niet meer toereikend zijn.

Op de tekentafels van Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere en inventievere maatregelen. Hoe zien deze maatregelen eruit en tot wanneer kunnen ze onze voeten droog houden? Hoe gaan wij, Nederlanders, om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging? Staat Zwolle straks onder water? De verwachtingen omtrent zeespiegelstijging lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 3 meter in de komende 100 jaar. Doordat de projecties zo ver uiteenlopen, gaat het bedenken van mogelijke oplossingen gepaard met veel onzekerheid. Immers, bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half Nederland onder water staat, of stijgt de zeespiegel straks maar nauwelijks?

Deep uncertainty

Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid – ook wel deep uncertainty genoemd – is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s? Club Cele gaat in gesprek met interessante gasten die alles met dit onderwerp te maken hebben: bestuurders en betrokken burgers.

Te gast zijn onder andere Martijn Kieft, regisseur van de VPRO Tegenlicht aflevering Waterlanders, Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle en Bert Boerman, gedeputeerde Provincie Overijssel. Ook Hermen Borst, directeur van het stafbureau van de deltacommissaris, Han de Wit (Tauw), bestuurslid Climate Campus, Hans Wijnen, bestuurder WDOD en Adriaan Mosterman van het aanjaagteam Climate Campus schuiven aan.

Meepraten

Wie zich zorgen maakt over de stijgende zeespiegel, of benieuwd is wat dit voor onze regio gaat betekenen en hierover mee wil praten is van harte welkom op 24 september!

Waterlanders | VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle vindt plaats op 24 september 2019 om 20.30 uur in de Rabo Foyer van de Zwolse Theaters [Blijmarkt 25].

Club Cele is een dynamische ontmoetingsplek voor verrassende verbindingen. Elke dinsdag is er een programmering: van stadsgesprek tot theatercollege en van Café 02 tot VPRO Tegenlicht Meet Up. Hier kunnen inwoners van de brede regio Zwolle wekelijks terecht om informatie en inspiratie te halen én te brengen. Zij ontmoeten elkaar op basis van thema’s, onderwerpen en interessegebieden en enthousiasmeren elkaar om samen te aan de slag te gaan. Club Cele zet de stad in beweging en is het vertrekpunt van idee naar realisatie.