Vragen SP over banenverlies bij Scania

Recent is bekend geworden dat vrachtwagenbouwer Scania 5000 banen wil schrappen vanwege verminderde vraag door de coronacrisis

ZWOLLE – De SP Overijssel stelt vragen aan de Gedeputeerde Staten over banenverlies bij Scania:

Recent is bekend geworden dat vrachtwagenbouwer Scania 5000 banen wil schrappen vanwege verminderde vraag door de coronacrisis. In Nederland werken ongeveer 3000 mensen bij het bedrijf, voor een groot deel in Zwolle waar de grootste fabriek van de bouwer is gevestigd. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een overvolle orderportefeuille (meer dan 10.000 orders).

De SP maakt zich zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en dringt aan op actie om te voorkomen dat er onnodige ontslagen vallen onder het mom van corona.

Zij verzoeken het college/de Commissaris van de Koning wordt de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:

De SP fractie wil het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen stellen:

Vraag 1. Is GS op de hoogte van de ontwikkelingen bij Scania?

Vraag 2. Is GS in gesprek met Scania en bijvoorbeeld het ministerie van economische zaken en de gemeente Zwolle en Meppel om werkgelegenheid bij de Zwolse fabriek te behouden?

Vraag 3: Is GS op de hoogte van het feit dat er meer dan 10.000 orders open staan? Hoe rijmt GS dit met het bericht dat de productie stil ligt door uitvallen van vraag?

Vraag 4. Ziet GS mogelijkheden eventueel ontslagen arbeiders te ondersteunen vanuit het bestaande Human Capital programma?

Vraag 5: Bent u het met de SP eens dat de prioriteiten en acties binnen het Human Capital programma opnieuw bekeken moeten worden om de veranderende omstandigheden het hoofd te bieden?

Vraag 6: Heeft GS signalen van andere grote bedrijven in onze provincie dat er ontslaggolven aankomen? Wat doet u momenteel om dit in de gaten te houden en te voorkomen?