Water besparen in de zomer

Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt

ZWOLLE – In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, grote (opzet)zwembaden te vullen en een keer extra te douchen.

Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater. Maar blijf wel genoeg drinken en je handen wassen!

Tips:

Sproei alleen als het echt nodig is en doe dit voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds

 1. Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin. Bekijk de tuintips op www.vitens.nl.
 2. Zorg dat het water in een groot (opzet)zwembad wordt gezuiverd in plaats van ververst.. Heb je een groot (opzet)zwembad in de tuin waar duizenden liter drinkwater in gaan? Zorg dan dat het water de hele zomer mee kan door het water te zuiveren en het zwembad schoon te houden. Vier tips:

  – Gebruik een pomp om het water te zuiveren;
  – Zet een voetenbadje bij het zwembad;
  – Dek het zwembad af wanneer je niet zwemt;
  – Test het water regelmatig en voeg chloor of zwembadzout toe.

  Je kunt trouwens ook heerlijk zwemmen in buitenwater. Kijk op www.zwemwater.nl waar dat veilig kan.
 3. Douche zo kort mogelijk. Vitens snapt het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en dat kost al snel 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter!
   
 4. Gebruik ook in de zomer een regenton In de zomer vallen er regelmatig korte en heftige (onweers)buien. Met een regenton vang je al het water op dat bij zo’n bui op je dak valt. En dat is al snel vele tientallen liters. Dus ook in de zomer: met een regenton bespaar je drinkwater.

Watervriendelijk

 1. Kies voor watervriendelijke spelletjes voor de kinderen Water uit de condensdroger, water dat je opvangt in de douche, water dat is gebruikt voor het wassen van groente, of het water uit het teiltje/badje voor je baby of peuter; allemaal water dat je heel makkelijk kunt hergebruiken voor watervriendelijke spelletjes in de tuin.
 2. Kies voor een waterbesparende douchekop Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% warm water en dat scheelt op je energierekening.
 3. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee gebruik je de helft minder drinkwater.
 4. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen. Tip: vul een beker water om je mond mee te spoelen.
 5. Vervang lekkende en druppelende kranen Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.
 6. Kies voor de waterbesparende wasstraat Blij met een stralende auto? Kies dan voor een waterbesparende wasstraat. Die gebruikt minder water dan als je zelf op straat wast. En het is beter voor het milieu, omdat in een wasstraat de restjes wasmiddel, olie en viezigheid worden opgevangen.

Op de hoogte blijven over kraanwater en water besparen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Vitens. Deze verschijnt een keer in de twee maanden.