Wetenschap is ook maar een mening

Ronella Grootens

ZWOLLE – Op woensdag 26 februari is Ronella Grootens te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond.

In haar lezing gaat zij in op de vraag waarom wetenschappelijke informatie steeds vaker in twijfel wordt getrokken. Een heet hangijzer in veel maatschappelijke discussies: we zien dat sommige groepen in de samenleving niet meer automatisch vertrouwen hebben in ‘de wetenschap’.

Sceptisch

Klimaatsceptici, stikstofcrisis, vaccinatie-discussies… Een feit is niet langer een feit, in de ogen van veel mensen: zij doen de resultaten van jarenlang wetenschappelijk onderzoek af als ‘ook maar een mening’. Anno 2020 worden de resultaten van wetenschappelijk onderzoek veelvuldig bediscussieerd. De autoriteit van wetenschappers wordt in twijfel getrokken, zeker als hun conclusies tegen de belangen van een bepaalde groep in gaan. Te veel stikstof? Onzin, zeggen sommige boeren: de klimaatcrisis is een links verzinsel. Vaccinaties veilig? Helemaal niet, aldus sommige homeopaten: je kunt beter kiezen voor onze peperdure en onbewezen alternatieve ‘ontstorings’-behandelingen.

Schadelijk voor de maatschappij

Deze ontwikkelingen zijn potentieel schadelijk voor de maatschappij, bijvoorbeeld als de vaccinatiegraad omlaag gaat of als de industrie vasthoudt aan vervuilende en verouderde technologie. Waar komt deze ontwikkeling vandaan? Hoe weten we welke informatie betrouwbaar is? Waarom lukt het niet om sommige groepen te bereiken met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek? En wat betekent dit voor de rol van de wetenschap in de maatschappij? Ronella Grootens vertelt hierover en gaat met ons in gesprek.

Ronella Grootens

Ronella Grootens is projectcoördinator bij medisch onderzoeksbureau Diagram en bestuurslid van stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Eerder was zij o.a. senior adviseur patiëntparticipatie bij IKONE en deed ze onderzoek naar gezondheidprogramma’s voor kinderen met obesitas. Als expert in medisch-ethische wetenschapscommunicatie houdt zij zich bezig met de vraag waarom wetenschappelijk onderzoek door veel mensen niet serieus wordt genomen.

Deze lezing is interessant voor iedereen die maatschappelijk betrokken en/of geïnteresseerd is. De avond biedt nieuwe inzichten als achtergrond bij het dagelijks nieuws. Grootens weet een pakkend verhaal te combineren met een stimulerende discussie.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.