Wethouder William Dogger reikt prijzen uit

De proef sinds 2018 is bedoeld om inzicht te krijgen in de methode die voor inwoners het meeste effect heeft om de hoeveelheid restafval te verminderen.

ZWOLLE – De gemeente Zwolle en ROVA hebben met de proef Afval Bewust goede resultaten behaald bij het verminderen van restafval. Op 18 september 2018 zijn de gemeenten Zwolle en Raalte de proef Afval Bewust begonnen. Dit deden zij samen met ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen

Deelnemers kregen tijdens de proef met de vernieuwde ROVA-app inzicht in hun persoonlijke afvalscheidingsgedrag. Daarbij maakten zij kans op mooie prijzen. Wethouder William Dogger overhandigde op woensdag 24 april 2019 de prijzen aan de gelukkige winnaars.

De hoofdprijs ging naar de heer Jager. Hij kreeg een smartphone uitgereikt. De tweede prijs, een design afvalbak voor het scheiden van afval, ging naar de mevrouw Van Hezel. Daarnaast werden nog drie VVV-bonnen overhandigd.

Resultaten proef

Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de beste afvalscheidingsmethode. Het gaat om de methode die voor inwoners het meeste effect heeft en zo weinig mogelijk restafval oplevert. In totaal hebben 862 huishoudens deelgenomen aan de proef. “Dat is een bijzonder mooi aantal”, zegt William Dogger. “We mogen er echt trots op zijn dat er zoveel mensen hebben meegedaan. Dat laat wel zien dat ze het belangrijk vinden.”

De controle groep met tips & tricks heeft, zoals verwacht, het minste effect. Het blijkt dat inzicht in het aantal eigen stortingen, vergeleken met andere buurtbewoners, het meest effectief is. Verder heeft 15 procent van alle deelnemers gebruik gemaakt van de nieuwe functie om met de smartphone de ondergrondse container te openen.  “We kunnen concluderen dat de proef is geslaagd. En dat is mede dankzij de inzet van onze inwoners, ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen”, aldus de wethouder.

In Zwolle konden bewoners van de Aa-landen meedoen aan de proef Afval Bewust en in de gemeente Raalte de inwoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats. Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de methode die het meest effectief is voor het verminderen van de hoeveelheid restafval.

Hoe werkte de proef?

ROVA werkt samen met de gemeenten en hun inwoners aan het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Immers, hoe minder restafval, hoe beter het is voor het milieu. Om dit te bereiken doet ROVA continue onderzoek naar nieuwe diensten en middelen. Met de proef Afval Bewust werd samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeenten Zwolle en Raalte onderzocht wat inwoners helpt het restafval te verminderen.

Meer informatie of meedoen?

Vragen of ook meedoen? Meer informatie over de proef is te vinden op www.afvalbewust.nl.