WOII in 50 Overijsselse foto’s

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’

ZWOLLE – Een moeder en haar kind schuilen voor beschietingen in Markelo; twee jonge vrouwen uit Enschede achter de tralies van het politiebureau; de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel.

Een greep uit de indrukwekkende foto’s die te zien zijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’. Op dinsdag 30 juni opent Commissaris van de Koning Andries Heidema in het Memory Museum in Nijverdal de expositie.

NIOD

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie. Daardoor zijn er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s ingezonden.

Na een selectie door een jury en een publieke stemronde zijn de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het gelijknamige boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen. Daarvoor zijn maar liefst 10 Overijsselse foto’s uitgekozen met ook een Overijsselse foto op de cover.

Pop-up expositie

Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie wordt op dinsdag 30 juni geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema in het Memory Museum in Nijverdal.

De expositie is vanaf 2 juli t/m 13 september 2020 (van donderdag t/m zondag, 12.00 tot 17.00 uur) te zien in het vernieuwde Memory Museum. Van 21 september 2020 t/m 9 januari 2021 zal de expositie te zien zijn in het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle. Voor 2021 wordt nog gezocht naar een geschikte locatie in Twente.