Zwolse theaters start Werkplaats Zwolse theaters

De missie van het productiehuis is om het culturele makersklimaat in regio Zwolle te versterken

ZWOLLE – De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de opstart van Werkplaats Zwolse theaters. Dat maakt samen met Hedon Productiehuis onderdeel uit van het Hybride Productiehuis.

Werkplaats Zwolse theaters is een broedplaats, podium en productiehuis voor (theater)makers. Een plek waar zij hun talenten verder kunnen ontwikkelen, experimenteren en maken.

Het Hybride Productiehuis (Werkplaats Zwolse theaters en Hedon Productiehuis) is een broedplaats voor muzikanten, kunstenaars en theatermakers. De missie van het productiehuis is om het culturele makersklimaat in regio Zwolle te versterken door middel van talentontwikkeling, het delen van kennis, het bieden van ondersteuning en het vergroten van het aanbod van professionele en kwalitatieve producties.

Werkplaats Zwolse theaters biedt masterclasses en residenties aan en werkt aan een aantal coproducties met makers en gezelschappen. De ruimte naast het Papenstraattheater is de afgelopen maanden opgeknapt en ingericht. Makers kunnen deze plek, genaamd Werkplaats Odeon, gebruiken om te werken en te vergaderen. Ook houdt men in deze ruimte spreekuren en masterclasses.

Masterclasses

De afgelopen maanden heeft fondsenwerver Annerieke Otten makers en gezelschappen uit de regio ondersteund bij het schrijven van plannen en fondsaanvragen. In een aantal fysieke en online masterclasses heeft zij de makers wegwijs gemaakt in de wereld van de fondsen en subsidies. Toneelschrijver Sanne Schuhmacher geeft de komende tijd een aantal masterclasses schrijven aan makers. De masterclasses van Werkplaats Zwolse theaters zijn altijd gratis toegankelijk.

Residenties

Vanuit Werkplaats Zwolse theaters krijgen jonge makers uit de regio de kans om een korte residentie van vijf dagen aan te gaan in Werkplaats Odeon, het Papenstraattheater. In deze residentie krijgen ze de kans om te experimenteren en zich te ontwikkelen als (theater)maker. Ze krijgen vanuit Werkplaats Zwolse theaters ondersteuning aangeboden op verschillende gebieden. Binnen de residentie werken de makers toe naar een open voorstelling. Wat er in een week tijd gemaakt of onderzocht is, zal dan getoond worden.

Agenda Werkplaats Zwolse theaters

Vrijdag 17 juli, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Dalith Tempert en Julius Rene Donderdag 6 augustus, 15.00 uur: Try-out De Berg van de Angst | Tim Hammer en KASKO

Zaterdag 15 augustus, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Vera Bon

Zondag 15 augustus, 14.00 uur: Eindpresentatie residentie Valerie van de Ridder en Sarah van der Meere i.s.m. Theater Gnaffel Woensdag 2 september, 14.00 uur: Masterclass schrijven door Sanne Schuhmacher Vrijdag 11 september, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Yeliz Dogan

Meer informatie: www.zwolsetheaters.nl/productiehuis

Werkplaats Zwolse theaters wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel.