Actuele cijfers COVID-19: 19 mei 2020

Vandaag zijn er 34 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest)

ZWOLLE – Het RIVM geeft de volgende cijfers over het aantal corona-besmettingen in Nederland op 19 mei 2020:

Positief geteste personen44.249*(+108)
Ziekenhuisopnames11.613(+34)
Overleden personen5.715**(+21)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat het RIVM hier noemt. Dit komt omdat men niet iedereen met mogelijke besmetting test.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop men dat rapporteert. 

Duiding

19-05-2020 14:00 uur

Vandaag zijn er 34 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 21 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 44.249 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Afname aantal zieke mensen door COVID-19

Het aantal mensen dat ziek wordt door het nieuwe coronavirus in Nederland neemt sinds eind maart af. Dit blijkt uit de afname van de aantallen nieuw gemelde patiënten, ziekenhuisopnames, IC intensive care -opnames en overlijdens per dag. Ook het aantal mensen dat bij de huisarts komt vanwege klachten die passen bij het coronavirus daalt nog steeds. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

De virologische dagstaten laten zien dat, ondanks een ruimer testbeleid, de laatste drie weken het aantal geteste personen met klachten rond de 30.000 bleef liggen. Van deze geteste mensen heeft een steeds lager percentage COVID-19. Afgelopen week was dit 5%, maar eind maart was 29% van het aantal testen positief voor het coronavirus.