Ruim 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen in Oost-Nederland

De ruim 1.000 arbeidsplaatsen, op basis van zo’n € 290 miljoen aan bedrijfsinvesteringen, zijn prognoses die de bedrijven zelf afgeven voor de komende drie jaar

ZWOLLE – Gelderland en Overijssel krijgen er de komende jaren ruim 1.000 nieuwe banen bij. Dit betreft bedrijven die met betrokkenheid van Oost NL in 2019 besloten hebben om zich te vestigen of uit te breiden in Gelderland of Overijssel.

Het gaat hierbij om directe arbeidsplaatsen. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen dat hierdoor gegenereerd wordt, is een veelvoud van het aantal directe arbeidsplaatsen.

1.000 arbeidsplaatsen

De ruim 1.000 arbeidsplaatsen, op basis van zo’n € 290 miljoen aan bedrijfsinvesteringen, zijn prognoses die de bedrijven zelf afgeven voor de komende drie jaar. Deze bedrijven zijn actief in de sectoren agrifood, hightech, gezondheid, energie en logistiek. De Verenigde Staten is verreweg de belangrijkste buitenlandse investeerder in Oost-Nederland. Ook Duitsland, België en Canada waren in 2019 serieuze investeerders in de regio. Verder investeerden bedrijven uit IJsland, Turkije, Egypte, Zuid-Afrika, China, Maleisië, Zuid Korea, Taiwan, Singapore en Brazilië.

Daarnaast waren er ook Nederlandse bedrijven van buiten onze regio die zich in Oost-Nederland hebben gevestigd. “We zijn trots op dit resultaat. Zonder de stikstofperikelen was het resultaat nog wat hoger uitgevallen. Ongeveer 40% van de nieuwe banen zijn R&D gerelateerde jobs. Dat loopt in de pas met onze profilering van Oost-Nederland in het buitenland als een kennisintensieve, innovatieve regio”, constateert Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL. 

Vestigingen en uitbreidingen

De regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is betrokken geweest bij de bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen. Zij leverden informatie op een breed terrein, stelden bid-books samen, hielden bedrijfsbezoeken en selecteerden vestigingslocaties. Ongeveer 40% van de nieuwe banen landt in Overijssel en 60% in Gelderland. Voor de vestiging van buitenlandse bedrijven werkt Oost NL intensief samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, ziet een goede synergie tussen de acquisitieactiviteiten van Oost NL en de andere activiteiten: “In aanvulling op deze mooie resultaten, heeft Oost NL in 2019 ook bijgedragen aan de realisatie van ruim € 70 miljoen aan R&D-investeringen in de regio. We hebben bovendien € 34 miljoen geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en daardoor € 300 miljoen aan additionele investeringen in die bedrijven uitgelokt door andere investeerders.” 

Export

Ook het programma van Oost NL om internationale handel te stimuleren (GO4EXPORT) ligt op schema. Binnen dit programma werken een aantal regionale partijen samen om ondernemers te ondersteunen bij hun exportambitie. Die activiteiten worden hoog gewaardeerd door de ondernemers, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Het afgelopen jaar zijn er 30 evenementen (business events, handelsmissies, beursbezoeken, etc.) gehouden met als doel het regionale mkb meer internationale exposure te geven. Bijna 300 Oost-Nederlandse mkb bedrijven namen deel aan de verschillende evenementen en ook nog ruim 200 mkb bedrijven van buiten de regio. 

‘Invest in Holland’ – landelijke resultaten

‘Invest in Holland’ is het samenwerkingsverband waarin de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) samen met Oost NL en andere regionale partners op nationaal niveau buitenlandse bedrijven aantrekt. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen met hulp van het Invest in Holland-netwerk voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro aan bedrijfsinvesteringen. Een record, al deze cijfers waren nog nooit zo hoog.

De Brexit is een belangrijke pijler in de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en haar regionale partners.

2019 in cijfers

Lees meer over de impact van Oost NL op de regio op www.oostnl.nl.