Stem op de ‘Vondst van Overijssel’

Tijdens de Overijsselse Archeologiedag op 7 maart maakt men de Vondst van Overijssel bekend

ZWOLLE – In Overijssel worden veel archeologische voorwerpen gevonden. Zonder uitzondering vertellen deze vondsten een bijzonder verhaal.

De provincie wil nu een groter publiek kennis laten maken met de vondsten uit Overijssel. Inwoners mogen daarom bepalen wat ze de meest bijzondere vondsten van Overijssel vinden. De verkiezing start met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. Tijdens de Overijsselse Archeologiedag op 7 maart maakt men de Vondst van Overijssel bekend.

Provincie

Het merendeel van de vondsten bewaart de provincie in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer. Daarnaast ontsluit de provincie de Overijsselse vondsten via een digitale database, lenen zij stukken uit aan musea en historische verenigingen. Met het publieksprogramma ‘De Vondst van Overijssel’ gaat het nog een stapje verder. Gedeputeerde Roy de Witte: “Als provincie vinden we het belangrijk dat het verhaal van Overijssel verteld raakt. We willen objecten zichtbaar maken om te leren van het verleden. Wanneer de archeologen ergens een stuk Middeleeuwse muur blootleggen of een Kogge opgraven dan brengt dat iets teweeg. Niet alleen archeologen of historici worden dan enthousiast, ook u en ik zijn nieuwsgierig! Het is ons gezamenlijke verleden.”

De 75 vondsten zijn geselecteerd op uniekheid, op het verhaal erachter of de locatie van de vondst. Van elke Overijsselse gemeente ligt één vondst in de vitrine op het provinciehuis.

Vondsten

De andere vondsten vindt u op de website www.archeologieoverijssel.nl.

Op dezelfde website vindt u informatie over archeologie in Overijssel, archeologisch nieuws en een agenda met archeologische evenementen.