Wat doet asociaal smartphonegedrag?

Ouders en kinderen vinden van elkaar dat ze teveel op de telefoon zitten

ZWOLLE – 9 op de 10 Nederlanders vindt het asociaal als ouders meer met hun mobiel bezig zijn dan met hun kinderen. 8 op de 10 vindt het zelfs een vorm van verwaarlozing. Toch geven ouders eerlijk toe zichzelf er weleens op te betrappen.

Hoewel ouders regelmatig klagen over het telefoongebruik van hun kind(eren), blijkt dat ook 4 op de 10 kinderen zich ergeren aan het ‘eindeloze’ telefoongebruik van hun ouders. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Panelwizard heeft laten uitvoeren in opdracht van telecombedrijf Ben.

Pot verwijt de ketel

In het onderzoek werden kinderen gevraagd aan te geven hoe vaak hun ouders tijdens bepaalde gelegenheden op hun telefoon zitten en vice versa. Wat blijkt: ouders kijken minstens zo veel op hun smartphone maar keuren datzelfde gedrag vaker af bij hun kinderen. 7 op de 10 van de ouders vindt het vervelend als zijn of haar kind op de smartphone zit tijdens een gesprek of als ze samen ergens zijn.

Kinderen zijn de dupe

Ouders vinden andere ouders asociaal als zij meer met hun telefoon bezig zijn dan met hun eigen kind. Zij noemen het zelfs een vorm van verwaarlozing. 3 op de 10 ouders geeft eerlijk toe dat het zeker weleens voorkomt dat hun kinderen echt hun aandacht moeten trekken als zij met hun smartphone bezig zijn. Eén op de 10 ouders geeft toe dat hun kinderen ze zelfs waarschijnlijk als ‘telefoonverslaafd’ zien.

Ben stelt asociaal gedrag ouders aan de kaak

Voor kinderen die regelmatig om aandacht moeten vragen, heeft Ben iets slims bedacht. Het is voor ouders die meer met hun mobiel bezig zijn dan met hun bloedeigen kinderen. Via Google voice krijgen kinderen een stem als hun ouders niet luisteren. Dit hulpmiddel spreekt de ouders namelijk aan op hun gedrag via hun eigen telefoon. Hoe dat werkt zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=BbBxUtR7nzY

Denise van Dongen van Ben vertelt: “Wij laten op verschillende manieren zien dat het belangrijk is om bewust te zijn van je eigen telefoongedrag en af en toe je toestel ook weg te leggen. Door op een ludieke manier iedereen wakker te schudden, hoopt Ben dat er wat meer échte contacten ontstaan tussen mensen. Zonder dat een scherm ertussenin staat.”