Zwollenaar verovert studentenhuizen met gratis tablets

De Turff, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, wordt gebruikt om de kosten in huis bij te houden

ZWOLLE – Vanaf deze week hangt in 300 studentenhuizen een tablet met slimme software aan de muur.

De Turff, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, wordt gebruikt om de kosten in huis bij te houden en vervangt alle papieren turflijstjes. Het systeem is mede ontwikkeld door de 22-jarige Willem Li, die opgroeide in Zwolle.

High-tech oplossing


Honderden studenten konden deze week hun papieren turflijstjes vervangen door de Turff. Wie bijvoorbeeld een blikje fris of zakje chips pakt voert dat in op de tablet, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. “Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit”, vertelt Willem Li, medebedenker en Informaticastudent aan de TU Delft.

Gratis voor studenten


Doordat advertenties worden getoond als screensaver, kunnen de tablets gratis worden geleverd. Er is dan ook veel animo voor de Turff: meer dan 1400 huizen hebben zich inmiddels aangemeld. “We krijgen zelfs aanmeldingen van zeilscholen en scoutingclubs”, aldus Willem.

Zwolle


Het programmeren heeft Willem zichzelf aangeleerd tijdens het vwo aan de Van der Capellen. “Ik vond het altijd leuk om nieuwe projecten op te zetten. Zo bouwde ik in mijn vrije tijd een rooster site en app voor school. Met Turff werk ik nu voor het eerst aan een toepassing op grote schaal”.

Automatisch bezorgen


Met behulp van zelflerende algoritmes kan na verloop van tijd worden voorspeld hoeveel elke maand zal worden uitgegeven en wanneer de koffie bijna op is. In de toekomst hopen de bedenkers zo een koppeling te maken met de bezorgdiensten van supermarkten, zodat gebruikers hun voorraad automatisch krijgen aangevuld. “Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken om een lege koelkast”.
===