Berkum wint benauwd bij Buitenpost

Berkum-trainer Arno Hoekstra: “Je weet van tevoren dat het hier lastig zou worden”

ZWOLLE – Berkum heeft bij hekkensluiter Buitenpost met 0-1 gewonnen, maar mag zeker niet mopperen over die krappe zege. De Zwollenaren creëerden lange tijd veel te weinig, kwamen laat in het duel op voorsprong en kregen het daarna nog knap benauwd.

“We zetten niet genoeg druk,” stelde Berkum-trainer Arno Hoekstra vast. “Je weet van tevoren dat het hier lastig zou worden, zeker op zo’n veld. Maar onze goal zat er prima in en nu is het resultaat het enige dat telt.”

Rots in de branding

In het eerste bedrijf verwenden beide ploegen de bezoekers niet bepaald qua kijkspel. Berkum slaagde er te vaak niet in om de bal in de eigen ploeg te houden en kwam er aanvallend, zoals eerder tegen deze tegenstander, niet of nauwelijks door. Opnieuw bleek de uitstekend spelende Buitenpost-verdediger Robin Huisman de Jong een rots in de branding, die nauwelijks te omzeilen viel. De wat feller spelende Friezen kregen enkele kansjes via Ricky Weenink, Joran Olijve en Rob Dijkstra maar de thuisclub wist die niet te verzilveren, ook omdat Berkum-keeper Huib Veurink een aantal goede reddingen verrichtte.

Aanvallende impulsen

Na rust kwam spits Johnsen Bacuna, eerder deze week vader geworden, bij Berkum in het veld en dat zorgde voor meer aanvallende impulsen bij de bezoekers. Na een kort genomen hoekschop kwam Björn Bakker in de 57e minuut in goede schietpositie maar hij mikte recht op Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen. Een kwartiertje voor het slot kwam Berkum wél op voorsprong. Jonathan van Marle speelde Bacuna aan, waarna de bal terug werd gelegd op Chris van der Meulen.

De Zwolse spits haalde voor de Friese verdedigingsmuur knap uit en zag de bal onhoudbaar in de hoek slaan: 0-1. Invaller Thom Kooke liet even later een riante kans liggen om de marge te verdubbelen, waarna Buitenpost een furieus slotoffensief inzette om de gelijkmaker te forceren. Die viel ook bijna in de blessuretijd, maar tot opluchting van de Zwolse aanhang stond de paal in de weg bij een kopbal van Rudmer Loonstra.

Niet onfortuinlijk

Door deze krappe en niet onfortuinlijke winst heeft Berkum goede zaken gedaan in de Hoofdklasse B. De ploeg van trainer Hoekstra steeg twee plaatsen naar een zesde plek op de ranglijst en heeft, met een achterstand van slechts drie punten op de koplopers, de aansluiting weer aardig terug.

Buitenpost-Berkum, 30 november 2019 Eindstand: 0-1 (0-0) Scheidsrechter: Raymond Meilink Doelpunt: 74. Chris van der Meulen (0-1) Gele kaarten: Patrick van der Veen, Jorben Nieuwenhuis (Berkum), Joran Olijve (Buitenpost)

Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Patrick van der Veen, Jorben Nieuwenhuis, Marc van der Meulen. Björn Bakker, Jason Huisman, Kelvin Groothand (46. Johnsen Bacuna), Chris van der Meulen, Jonathan van Marle (86. Jens Borger), Michel van Aggele (68. Thom Kooke)

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (76. Joost Jesse Visser), Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Jelmer Vos, Berend Jan Schootstra (73. Halbe Elsenga), Joran Olijve, Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk (68. Jorrit Terpstra), Ricky Weening